Ebben a betegségben a vakság kockázata is tízszeres - Az egyik típusa pedig megelőzhető

Cukorbetegség

MTI

2022.11.13. 13:57

Néma gyilkosnak is szokták nevezni.

cukorbetegséget néma gyilkosnak is szokás nevezni, mert a 2-es típusú cukorbetegség vagy az azt megelőző állapot sokszor jellegzetes tünetek nélkül, évekig-évtizedekig lappanghat. Csak rendszeres szűrővizsgálatokkal ismerhető fel.

Cukorbetegség akkor alakul ki, ha a szervezetben megszűnik vagy csökken az inzulintermelés, illetve ha az inzulin nem működik megfelelő hatékonysággal.
cukorbetegségnek két típusa van, az egyik az 1-es típusú cukorbetegség, mely nem megelőzhető. Ezt abszolút az inzulinhiány okozza.

A 2-es típusú cukorbetegség megfelelő életmóddal jó eséllyel megelőzhetőkialakulásának valószínűsége csökkenthető. A diabétesz kialakulásában szerepet játszhat a túlsúly vagy az elhízás.

A cukorbetegség leggyakoribb szövődményei a láb ereinek és idegeinek károsodása, mely súlyos esetben amputációhoz vezet, veseelégtelenség, súlyos esetben veseleállás, látásromlás és vakság, szív- és érrendszeri problémák, szélütés és szívinfarktus.

A cukorbetegség szemészeti szempontból is kiemelt betegség, hiszen a középkorú lakosság körében a diabétesz okozta szemkárosodás a vakság leggyakoribb oka. Világszerte a cukorbetegek egyharmadának, a magyarországi 800 ezer diabéteszes betegből 160 ezernek volt valamilyen fokú diabéteszes retinopátiája.

Cukorbetegséggel élőknél a vakság kockázata tízszeres, ezért minden kezelési protokoll számukra legalább évenkénti szemvizsgálatot ír elő, mert a szemkárosodás sokszor csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor már súlyos, előrehaladott látásromlás alakul ki.

Magyarországon a felismert cukorbetegek egyharmada még sosem vett részt pupillatágításban végzett szemfenéki vizsgálaton, és csak a betegek fele vesz részt a minimálisan javasolt évenkénti szemészeti vizsgálaton, miközben körülbelül ezer ember vakul meg évente a diabéteszes retinopátia késői felismerése és a kezelés hiánya miatt.

.