Milánói fesztiválon versenyez a Szilágyi Áron kardvívóról szóló dokumentumfilm

MTI

2022.11.12. 12:57

Az Egy mindenkiért a Filmintézet videómegosztó felületén, a FILMIO-n is megtekinthető.

A Szilágyi Áron kardvívóról szóló Egy mindenkiért című dokumentumfilm a milánói FICTS Nemzetközi Sportfilm Fesztiválon versenyez vasárnap.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert Fédération Internationale Cinéma Televison Sports (FICTS) fesztivál minden évben azokat az alkotásokat díjazza, amelyek a sportkultúrát és az olimpiai értékeket népszerűsítik - áll a Nemzeti Filmintézet MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Az idén 40. alkalommal, november 9. és 13. között megrendezett nemzetközi filmes eseményen húsz különböző sportfilmfesztivál nyertes alkotásait, mintegy 100 filmet láthat a közönség, vasárnap este pedig öt kontinens legjobbjait díjazza a szakmai zsűri.

A Muhi András Pires rendezte dokumentumfilm Szilágyi Áront mutatja be, aki a három olimpiai aranyérme után idén az egyéni világbajnoki címet is megszerezte. A film élsportolói és magánéleti szituációkban egyaránt bemutatja a háromszoros olimpiai, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok magyar kardvívót, aki a budapesti világbajnokság izgalmait követően, a koronavírus-járvánnyal megterhelve érkezik meg a tokiói olimpiára. Muhi András Pires öt év alatt, több mint 100 forgatási napon át, mintegy 600 óra nyersanyagot forgatott Szilágyi Áronnal és a magyar kardválogatottal a kulisszák mögött.

A film elnyerte a Magyar Mozgókép Díjat, és nemrég a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál legjobb dokumentumfilm díját is, valamint a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség tavalyi seregszemléjén (AIPS Sport Media Award) az év legjobbjai között díjazták Dohában.

Az Egy mindenkiért a Filmintézet videómegosztó felületén, a FILMIO-n is megtekinthető.

.