10 tuti tipp, hogy ne legyen feszült karácsonyod

alonmedia.hu

2022.12.25. 17:57

Nevess a poénokon akkor is, ha már ezerszer hallhattad.

Karácsonykor mindenütt együtt a család és ennek általában mindenki örül is, de gyakori az, hogy ilyenkor olyan rokonokkal is egy asztalhoz ülünk, akikkel év közben talán feszültebb a viszonyunk. 

Van tehát annak veszélye, hogy ilyenkor egy félreértett, vagy éppen célzott megjegyzés tönkreteheti a hangulatot és a boldog várakozást, az örömet felváltja valami, amely inkább egy rémálomhoz hasonlít.

Pedig a karácsony nem arra való, hogy lejátsszuk azokat a meccseket, melyeket év közben elmulasztottunk, szóval most tíz tippet adunk arra hogyan kerüld el a buktatókat és hogyan légy bűbájosan kedves az ünnepek alatt.

Túlélési viselkedéskódex karácsonyra

1. Légy kellően nyitott!

Az együttlét során elhangozhatnak olyan ötletek, javaslatok, tanácsok, melyekkel nem értesz egyet és valószínűleg eszed ágában sincs megfogadnod őket. Még akkor is, ha mindezt provokációnak értékeled, közelíts nyitottan a kérdéshez. Mondd például azt, hogy majd megfontolod a későbbiekben.

2. Mosolyogj!

A pozitív hozzáállás sokkal hitelesebb, ha mosoly is társul mellé. Segít megtörni a jeget és oldottabbá teszi a beszélgetést. Igyekezd élvezni a társaságot és ügyelj arra, hogy ez a mosoly menet közben se alakuljon át kényszeredett vicsorgássá.

3. Légy segítőkész!

Bárki is szervezi az adott napot, biztosan nem volt könnyű dolga, hiszen ilyenkor egy sor dologra kell odafigyelni, rengeteg mindent kell megszervezni. Ajánld fel a segítségedet, vedd ki a részedet a munkából és ha lehet, az előkészületekből is. Vegyél részt az elpakolásban, vagy a mosogatásban is. Mindenki értékelni fogja az igyekezetedet.

4. Készülj valamilyen különlegességgel!

Néha csak egy jó ötlet kell és máris fel lehet dobni az ünnepet valami olyasmivel, amelyre mindenki szívesen emlékszik vissza. Kezdeményezhetsz egy kis ünnepi sétát egy parkban, vihetsz magaddal egy különleges társasjátékot, de amivel biztosan nem hibázhatsz, az, ha gyűjteményt viszel, vagy veszel elő régi családi fotókból.

5. Légy méltányos!

Mindenki igyekszik ilyenkor a maximumot nyújtani önmagából, mégis előfordulhat, hogy valami nem pontosan a tervek szerint sikerül. Ha az étel például nem a szád íze szerint való, vagy éppen nem ízlik, ne tedd szóvá! Méltányold az erőfeszítést, amellyel készült!

6. Készíts meglepetés desszertet!

A karácsonyi menü általában előre eltervezett és nagyjából mindenki tudja, hol mire lehet számítani. Te viszont készülhetsz valami aprósággal, kiegészítővel, kóstolóval, amivel egy apró figyelmességként meglepetést okozhatsz a többieknek.

7. Mosolyogva hallgasd a karácsonyi dallamokat!

Mire fejünk tele lehet a karácsony megszokott dallamaival, főleg, ha bárhová is megyünk, ugyanazt a 4-5 zeneszámot halljuk. Szóval, amikor hatszázadik alkalommal is felcsendül a Last Christmas, te csak állj és vágj jó képet hozzá!

8. Légy igazi csapatjátékos!

Kapcsolódj be a beszélgetésekbe, de ne csak a saját mondandódat mondd el, figyelj oda másokra is. Hallgasd végig figyelmesen azt a történetet, melyet már ezerszer hallhattál és nevess a poénokon akkor is, ha a viccnek földig ér a szakálla.

9. Pihenten érkezz!

Az ünnepi időszak rendkívül megterhelő, még a feketeöves vendégváróknak is. Igyekezz gondoskodni arról, hogy az ünnepek előtt legyen időd rápihenni a családra. Meglátod, sokkal tovább kitart majd a cérna!

10. Érezd jól magad, bárhogyan is alakul!

Végül, de nem utolsósorban, akár el is felejtheted azt, amit eddig írtunk. Egyszerűen csak élvezd az ünnepet, érezd jól magadat és töltsd meg ezekben a napokban a szívedet szeretettel!

.