Mit süssünk szilveszterre? - Isteni vendégváró finom falatok, amiért mindenki rajongani fog

Szilveszter

alon.hu

2022.12.28. 18:57

Mit süssünk szilveszterre? - Isteni vendégváró finom falatok, amiért mindenki rajongani fog

Sajtos, leveles pogácsa - Kívül ropogós, belül puha

Sajtos, leveles pogácsa - Kívül ropogós, belül puha
Sajtos, leveles pogácsa - Kívül ropogós, belül puha

Leveles pogácsa, ami nem a hagyományos leveles tésztából készül. Igen finom, kívül ropogós, belül puha sajtos pogácsa. Frissen az igazi, de napok múltán is finom puha marad, főleg, ha légmentesen lezárjuk egy műanyag tálban, (ha marad).

Hozzávalók: 

Ez a mennyiség 2 nagy tepsi lesz.

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg margarin vagy vaj
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 tojás + 1 tojás a tetejére
  • 2 dkg élesztő pici langyos cukros tejben felfuttatva
  • étolaj vagy pizza krém
  • 20 dkg sajt (A tetejére és a hajtogatáshoz)
  • Szezámmag, lenmag, fenyőmag (elhagyható)

Elkészítés:

  • Az élesztőt langyos cukros tejben futtassuk fel.
  • A hozzávalókból állítsuk össze a tésztát.
  • A liszt közepébe öntsük a cukros, élesztős tejet, tegyük hozzá a margarint, a tejfölt, a sót és egy tojást. Gyúrjuk össze a tésztát. Lisztezni kell közben, mert kissé ragacsos.
  • Ha tudjuk, 1 napig (vagy pár óráig hűvös helyen) hűtőszekrényben pihentessük.
  • Másnap a tésztát nyújtsuk ki, étolajjal (vagy pizza krémmel) kenjük meg, szórjunk rá reszelt sajtot.
  • Ezután hajtogassuk fel a tésztát kétoldalt, alul és felül. (Ettől lesz leveles, ha megsül.)
  • Ezt újból nyújtsuk ki kb. 8 mm -1 cm- vastagságúra.
  • Tojással kenjük meg (a tetejére is tehetünk pizza krémet), majd szórjunk rá reszelt sajtot. Esetleg tehetünk még rá szezámmagot, napraforgómagot, ki mit szeret, de ez utóbbi elhagyható.
  • 180 fokra melegítsük fel a sütőt. Szaggassuk ki a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt sütőben süssük készre 20 perc alatt.
  • A pogácsák duplájára feljönnek sütéskor.

Mit süssünk szilveszterre? - Isteni vendégváró finom falatok, amiért mindenki rajongani fog 

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.