Mit süssünk, főzzünk karácsonykor? Egyszerű, ugyanakkor különleges ételreceptek karácsonyra, amit mindenki szeretni fog
Karácsony
alonmedia.hu
2022.12.13. 02:17
Három húsételt ajánlunk, melyek elkészítését akár kezdők is bevállalhatják. +1 meglepetés recept a végén.
Már hetekkel korábban az ünnepek előtt nagy dilemma, hogy milyen finomsággal lepjük meg szeretteinket karácsonykor. Valami olyat alkotnánk, ami finom is, de ne kelljen karácsony napjait végig a konyhában tölteni.
Ezzel a néhány ötlettel, próbálunk most segíteni. Némelyik hús előkészítését egy nappal korábban is meg lehet csinálni és karácsonykor már tényleg csak be kell tolni a sütőbe és néhányszor locsolgatni és ellenőrizni kell a sültet.
Sült pulykamell
Sült pulykamell
Hozzávalók:
0,8 - 1 kg pulykamell (legjobb, ha sikerül bőrös pulykamell darabot vásásrolni)
8-10 szelet bacon
8-10 gerezd fokhagyma
só, bors
olívaolaj vagy fűszervaj (de napraforgóolaj is jó)
Elkészítés:
A megmosott pulykamellet több helyen éles késsel szurkáljuk meg, és ezekbe a zsebekbe szúrjunk 1-1 fokhagyma szeletet.
A kerámiaedényt zsiradékkal (fűszervajjal vagy olívaolajjal, de a napraforgó olaj is tökéletes) kenjük
ki.
Tegyük bele a pulykamellet. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Borítsuk be a baconszeletekkel. Öntsünk alá 1-1,5 dl vizet.
Az edényt fedjük le alufóliával és tegyük be a sütőbe. Előmelegíteni nem szükséges.
Kezdjük el sütni 180 fokon, kb. 50 percig. Ekkor vegyük le a fóliát és süssük tovább, míg szép piros nem lesz.
Saját levével időnként locsolgassuk meg.
Krumplipürével tálaljuk.
Egészben sült karaj
Egészben sült karaj
Hozzávalók:
1,5 kg csont nélküli sertéskaraj
Hozzávalók a hús pácolásához:
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál egyéb zsiradék (ez lehet fűszervaj, sertészsír)
1 evőkanál fűszerpaprika
1 kanál majoránna
1 fej fokhagyma
őrölt kömény
2 evőkanál mustár
só, bors
Elkészítés:
1 nappal korábban:
A páchoz keverjük össze a fűszereket. A fokhagymából csak két gerezdet nyomjunk bele.
A többi fokhagymát is felhasználjuk. Mégpedig egy éles kés hegyével pár helyen szurkáljuk meg a csont nélküli karajt, és ezekbe a zsebekbe szúrjuk be egy-egy szelet fokhagymát.
Az elkészített páccal dörzsöljük be a karajt, takarjuk le és tegyük egy napra a hűtőbe.
Másnap:
Vegyünk elő egy nagy kerámiasütőt. Kenjük ki egy kis zsiradékkal az edény alját és a húst, a zsírosabb felével lefele, tegyük bele. Öntsünk alá egy kis hidegvizet.
Az edényt takarjuk le alufóliával és csúsztassuk be a sütőbe. Előmelegíteni nem szükséges, 180 fokon süssük. Kb. háromnegyed óra elteltével az alufóliát vegyük le és úgy süssük tovább. A következő fél óra múlva a húst fordítsuk meg és a sütés végig időnként saját szaftjával locsolgassuk. Kb. 1,5-2 óra alatt sül meg. (Sütőtől függ.) Ha egy hegyes kés könnyen áthatol a húson, akkor jó ill. ha már szép ropogósra sült.
Krumplipürét vagy zöldköretet készítsünk hozzá.
Folytatásban: házi fűszervaj, és vörösboros pulykacomb elkészítése: