Mit süssünk, főzzünk karácsonykor? Egyszerű, ugyanakkor különleges ételreceptek karácsonyra, amit mindenki szeretni fog

Karácsony

alonmedia.hu

2022.12.13. 02:17

Vörösboros pulykacomb

Sült pulykacomb

Hozzávalók:

  • 2 pulykacomb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3-4 evőkanál olívaolaj vagy fűszervaj
  • 2-3 dl vörösbor
  • kakukkfű
  • só, bors

Elkészítés:

  • Készítsük elő a pulykacombokat.  Éles késsel pár helyen szurkáljuk meg és ezekbe a zsebekbe szúrjunk 1-1 fokhagyma szeletet. A hús dörzsöljük be sóval. A kerámiaedényt kenjük meg egy kis zsiradékkal. Ez lehet olívaolaj vagy fűszervaj is. Tegyük bele a combokat. Szórjuk meg borssal és kakukkfűvel. Öntsük alá a vörösbort és fél pohár vizet, majd fedjük le alufóliával a tepsit.
  • Toljuk be a sütőbe, előmelegíteni nem kell. Süssük, pároljuk 1 órán át, majd vegyük le a fóliát és így süssük tovább szép pirosra, ropogósra. Közben saját szaftjával párszor locsoljuk meg.
  • Köretnek krumplipürét, párolt káposztát készítsünk.

Fűszervaj

Készen is megvásárolható, de a házi készítésűnek nincs párja. A fűszervajat az ünnepek előtt jó pár nappal korábban is elkészíthetjük. Fantasztikus ízt ad a húsoknak, sülteknek, de a zöldségeknek is. Sőt, önállóan pirítósra is nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss petrezselyemzöld
  • só, pici bors

Elkészítés:

  • Vegyünk elő egy jól záródó dobozt. Tegyük bele a megolvasztott vajat. (Ne legyen folyós, csak keverhető.)
  • A fokhagymát pucoljuk meg, a petrezselymet apróra vágjuk össze.
  • A puha vajhoz keverjük hozzá a petrezselymet és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymákat. Tegyünk bele sót, pici borsot.
  • Többször keverjük át, mielőtt a hűtőbe tesszük.
.