Mit süssünk, főzzünk karácsonykor? Egyszerű, ugyanakkor különleges ételreceptek karácsonyra, amit mindenki szeretni fog
Karácsony
alonmedia.hu
2022.12.13. 02:17
Vörösboros pulykacomb
Sült pulykacomb
Hozzávalók:
2 pulykacomb
4 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál olívaolaj vagy fűszervaj
2-3 dl vörösbor
kakukkfű
só, bors
Elkészítés:
Készítsük elő a pulykacombokat. Éles késsel pár helyen szurkáljuk meg és ezekbe a zsebekbe szúrjunk 1-1 fokhagyma szeletet. A hús dörzsöljük be sóval. A kerámiaedényt kenjük meg egy kis zsiradékkal. Ez lehet olívaolaj vagy fűszervaj is. Tegyük bele a combokat. Szórjuk meg borssal és kakukkfűvel. Öntsük alá a vörösbort és fél pohár vizet, majd fedjük le alufóliával a tepsit.
Toljuk be a sütőbe, előmelegíteni nem kell. Süssük, pároljuk 1 órán át, majd vegyük le a fóliát és így süssük tovább szép pirosra, ropogósra. Közben saját szaftjával párszor locsoljuk meg.
Készen is megvásárolható, de a házi készítésűnek nincs párja. A fűszervajat az ünnepek előtt jó pár nappal korábban is elkészíthetjük. Fantasztikus ízt ad a húsoknak, sülteknek, de a zöldségeknek is. Sőt, önállóan pirítósra is nagyon finom.
Hozzávalók:
20 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
friss petrezselyemzöld
só, pici bors
Elkészítés:
Vegyünk elő egy jól záródó dobozt. Tegyük bele a megolvasztott vajat. (Ne legyen folyós, csak keverhető.)
A fokhagymát pucoljuk meg, a petrezselymet apróra vágjuk össze.
A puha vajhoz keverjük hozzá a petrezselymet és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymákat. Tegyünk bele sót, pici borsot.