Sarkvidéki hideg érkezett az USA-ba - Emberéleteket követelt az extrém időjárás

Időjárás

MTI

2022.12.23. 23:07

Felhívták a figyelmet, hogy az útviszonyok nem alkalmasak utazásra.

Szélviharokkal, hóeséssel érkezett meg a sarkvidéki hideg az Egyesült Államokba, ezért mintegy 3300 repülőjáratot töröltek és nagyjából 900 ezer háztartás volt áram nélkül péntek reggel.

Az északnyugati Seattle repülőterén lezártak minden kifutópályát, és a város környékén átmenetileg a helyközi tömegközlekedés is szünetelt a jeges utak miatt. Az ország keleti részén, Charlottesville repülőtere a nagy szél miatt átmenetileg nem tud gépeket fogadni, így az oda tartó járatokat nem indítják el - közölte a Szövetségi Légügyi Hatóság.
A légiközlekedésben már csütörtökön is komoly fennakadásokat okozott az időjárás, akkor több mint 2100 járat nem tudott elindulni a karácsonyi utazási csúcsidőszakban.

Pénteken reggel a viharok miatt országszerte már mintegy 900 ezer háztartás volt áramszolgáltatás nélkül. Leginkább a déli és délkeleti államok, valamint az északkeleti New England érintett.

A közlekedőket országszerte nagy óvatosságra intették. Kansas államban három halálos baleset történt a jeges utakon, Oklahoma autópálya-rendőrsége két halálos ütközésről számolt be és Oregon államban is emberéletet követelt a téli időjárás.

Iowa állam közlekedési minisztériuma arra hívta fel a figyelmet, hogy az útviszonyok nem alkalmasak utazásra.

A csomagszállító szolgálatok bejelentették, nem biztos, hogy időben megérkeznek a karácsony előtti időpontra ígért rendelések. A két nagy szolgáltató, a FedEx és az UPS közölte, nagy országos elosztóközpontjait érintik a szélsőséges időjárási körülmények.

A leghidegebbet péntek hajnalban Észak-Dakota államban mérték, ahol mínusz 35 fok volt, és napközben sem lesz mínusz 20 foknál magasabb a hőmérséklet. Texas állam teljes területén is jóval fagypont alatt volt a hőmérséklet, ahogy Florida állam északi részén is 0 fok alatt alakultak az értékek helyi idő szerint péntek reggel.

Az előrejelzés alapján a hideg levegő pénteken tovább terjed kelet felé, Washingtont a déli órákban éri el, és napközben mintegy 15 fokot zuhan a hőmérséklet.

A rendkívüli téli időjárás az Egyesült Államok legnagyobb részén karácsony napjaiban is kitart a Nemzeti Időjárási Szolgálat előrejelzése szerint.

.