Január 6. Vízkereszt - Három történet is kapcsolódik vízkereszt napjához

Vízkereszt

alon.hu

2023.01.05. 23:37

Január 6-a vízkereszt - Számos hagyomány kapcsolódik vízkereszt napjához. A karácsonyi ünnepkör vége, a farsangi időszak kezdete.

Január 6. vízkereszt, a karácsonyi ünnepkör végét jelzi, ekkor szokás leszedni a karácsonyfát; és kezdetét veszi a farsangi időszak. 

Három történet is kapcsolódik vízkereszt napjához

Vízkereszt vagy háromkirályok napja az egyik legrégibb egyházi ünnep. A 4. századig ezen a napon ünnepelték Jézus születésnapját és az évkezdetet is. Ekkor emlékezik meg az egyház a napkeleti bölcsekről és Jézus megkereszteléséről. Ilyenkor került sor a házszentelésre is.

Vízkereszt - A háromkirályok ezen a napon érkeztek meg a kisded Jézushoz 

Az egyik legrégebbi egyházi ünnep. A 4. századig ezen a napon ünnepelték Jézus születésnapját és az évkezdetet is.

Máté evangéliuma szerint a háromkirályok a betlehemi csillagot követve mentek Keletről Júdeába, hogy az újszülött Jézusnak hódoljanak: aranyat ajándékoztak a Királynak, tömjént az Istennek és mirhát az embernek. Az evangélium mágusnak nevezi őket, de nevüket nem említi. A hagyomány szerint azonban hárman voltak, a 8. században élt Beda Venerabilis nevüket is említi: Caspar, Melchior, Balthasar - azaz Gáspár, Menyhért, Boldizsár.

Védőszentjeiknek tartották az utasok, az úton járók, a vándorok, a zarándokok, és a vendégfogadósok is a napkeleti királyokat. Általában vízkeresztkor, de karácsonykor, újév és vízkereszt között is jártak. Az ünnep elsődleges témája nyugaton a háromkirályok látogatása lett,

míg keleten:

Jézus megkeresztelésének a napja

A vízkereszt második története szerint, Jézust, a Jordán folyó vizében keresztelte meg, Keresztelő Szent János. Jézus ettől kezdve tanított. Kezdetben a keleti egyház - a középkortól a nyugati egyház is -, e napon vizet szentel.

Jézus csodatétele

Az ünnep harmadik evangéliumi története Jézus első csodatétele. Jézus a kánai menyegzőn édesanyja kérésére borrá változtatta a vizet, és ezzel kinyilvánította isteni erejét. 

Házszentelések

Ilyenkor került sor a házszentelésre is. Rendkívüli jelentőséget tulajdonítottak a szentelt víznek. Ezzel hintették be azokat, akik útra keltek, a gyermeket váró asszonyokat, a vajúdó nőket, az újszülötteket, a lakodalomba indulókat, a haldoklókat és a halottakat is. A magyarság körében még szokás volt a szenteltvíz hazavitele is, melynek gyógyító hatást tulajdonítottak: pl. megitatták az állatokat, magukra locsolták, a bölcsőre hintették vagy a ház akár földjét is meglocsolták vele.

Az utóbbi években előtérbe került ismét a házszentelés hagyománya.

Vízkereszt és az időjárás

  • A vízkereszthez is kapcsolódik időjárás-jóslás is, eszerint ha január 6-án hideg volt, esetleg havazott, akkor úgy tartották hamar megjön a tavasz.
  • Ha olvadt – azaz csurog az eresz – az hosszú telet jelentett.
  • Ha fagy akkor még ennél is hosszabb, azaz sokat várhatunk arra, hogy kitavaszodjon.
  • Régen leginkább annak örültek, ha január 6-án, vízkereszt napján fújt a szél, mert az jó termőidőt, szerencsés évet jövendölt.
  • A vízkereszt ünnepéhez kötően a magyarság körében különböző népszokások alakultak ki. Szokás volt a szenteltvíz hazavitele, melynek gyógyító hatást tulajdonítottak: pl. megitatták az állatokat, magukra locsolták, a bölcsőre hintették vagy a ház akár földjét is meglocsolták vele.
  • Az ünnephez kötődő szokások közül ma már csak leginkább az él, hogy ekkor szokás leszedni a karácsonyfát.
.