Kutatók próbálnak megtanítani egy robotot arra, hogy a megfelelő időben nevessen

MTI

2023.01.29. 11:11

Ettől az emberek és a mesterségesintelligencia-rendszerek (MI-rendszerek) közti beszélgetések gördülékenyebbé tételét remélik.

Kutatók próbálnak megtanítani egy robotot arra, hogy a megfelelő időben nevessen, ettől az emberek és a mesterségesintelligencia-rendszerek (MI-rendszerek) közti beszélgetések gördülékenyebbé tételét remélik - írta a The Guardian brit napilap online kiadása.

A nevetésnek sok formája van az udvarias kuncogástól kezdve a ragályosan vidám hahotázásig. Tudósok most egy olyan mesterséges intelligencián dolgoznak, amely képes utánozni ezeket a néha árnyalatnyi különbségeket a megfelelő módon és a megfelelő időzítéssel.

Az Erica nevet viselő nevető robot alkotói szerint ez a rendszer sokat javíthatna a természetes párbeszéden emberek és MI-rendszerek között.

"A párbeszédre tervezett MI-rendszerek egyik legfőbb tulajdonsága az empátia kell, hogy legyen" - vélekedett Inue Kodzsi, a Kyotói Egyetem kutatója. "Ezért úgy döntöttünk, az együtt nevetés az egyik módja annak, hogy a robot megértést tudjon mutatni a felhasználó iránt" - tette hozzá a projekt vezető kutatója.

Inue és kollégái célja, hogy megtanítsák MI-rendszerüknek a párbeszéd alatti nevetés "művészetét". Ehhez több mint nyolcvan gyorsrandi-párbeszéd adatait gyűjtötték be, melyek férfi egyetemi hallgatók és a robot között zajlottak, és amelyeket kezdetben négy női színész távirányított. A különböző nevetéstípusokat osztályozták, majd az adatokat a gép tanulórendszerére bízták, hogy döntse el, mely helyzetben és milyen módon illő nevetni. Inue ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy meghatározzák azokat eseteket, amikor együtt nevetünk valamin.

A kutatócsoport egy emberrel folytatott négy rövid párbeszéddel tesztelte le Erica "humorérzékét", beépítve az együtt nevetés algoritmusát a meglévő párbeszédprogramba. Ezeket összehasonlították olyan verziókkal, amelyekben Erica egyáltalán nem nevetett, valamint olyanokkal, ahol minden egyes alkalommal nevetett, amikor beszélgetőpartnere nevetését észlelte. A felvételeket 130 önkéntesnek játszották le, akik empátia, természetesség, emberhez való hasonlóság és a megértés szempontjából azt a változatot értékelték a legjobbnak, ahol Erica együtt nevetett a beszélgetőpartnerrel.

A kutatócsoport úgy vélte, hogy a szemkontaktus, a gesztusok, a beszédstílus és a nevetés képessége segíthet a jövőben egyedi "személyiséggel" rendelkező robotokat alkotni. Inue mindazonáltal hangsúlyozta, hogy bő húsz év is eltelhet, míg képesek leszünk "úgy csevegni egy robottal, mintha azt egy barátunkkal tennénk".

Sandra Wachter, az Oxfordi Egyetem internet intézetének professzora pedig felhívta a figyelmet arra, hogy "észben kell tartani, hogy a robot, vagy az algoritmus sosem lesz képes megérteni az embert". "Nem ismer téged, nem ért meg téged és nem érti a nevetés jelentését sem. Nem érző lények, de talán elég jól el tudják hitetni veled, hogy értik a történéseket" - tette hozzá.

.