Egy felmérés szerint a magyar vezető inkább magányos hős, mint csapatember

2023.02.24. 10:57

Egy felmérés szerint a magyar vezető inkább magányos hős, mint csapatember és nem alkot tudatosan stratégiát.

A magyar vezető inkább magányos hős, mint csapatember, nem alkot tudatosan stratégiát, a hierarchiában hisz - derült ki a Budapesti Corvinus Egyetem Vezetéstudományi Intézetének csütörtökön ismertetett felméréséből.

A Jövő szervezete és vezetése című kutatásban 305 - legalább 50 munkavállalót foglalkoztató és legalább 100 millió forint árbevételű - magyarországi vállalat felsővezetőjét kérdezték meg reprezentatív mintavétellel 2022 tavaszán.

Drótos György kutatásvezető és ötletgazda elmondta: azért is áramlik ki a munkaerő Magyarországról, mert a külföldre tartók azt látják, másfajta vezetési stílussal találkozhatnak. Megfigyelhető belföldi áramlás is a hazai tulajdonú cégektől a multinacionális vállalatok felé. A kutatás missziója ezt a trendet megfordítani - tette hozzá.

Marciniak Róbert kutatásvezető arról beszélt, a nemzetközi gyakorlatban a hierarchiát tekintve a lapos, felpuhult szervezetek a sikeresek. Ez a hazai környezetben nem jelenik meg. Kiemelte: a vizsgálódásuk megerősítette, hogy a vállalatvezetők sok esetben nem alkotnak stratégiát, nem rendelkeznek világos, tiszta képpel arról, mi felé haladnak. Hozzáfűzte: a nemzetközi piacokon is aktív vállalkozások jobban megfelelnek a jövő szervezete képnek, mint a kizárólag a magyar piacon tevékenykedők.

A kutatás lényegi megállapításai szerint a jövő szervezete a megkérdezettek szerint innovatív és digitális. Ugyanakkor nem feltétlenül lapos, hálózatos és tudásmegosztó, pedig a nemzetközi ajánlások ezeket is tartalmazzák. A jövő vezetőjéről alkotott kép továbbra is inkább "magányos hős", nem pedig a szorosan együttműködő, másokat inspirálni képes csapattag.

A vizsgált vállalkozásokra a legnagyobb hatást elsősorban a beszerzési piacaik eseményei gyakorolják. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a tágabb környezet legnagyobb alkalmazkodást kívánó tényezője a változó hazai gazdaságpolitika és szabályozás.
A vizsgálat megerősítette, hogy az úgynevezett átalakító (transzformációs) vezetési stílus - a hagyományos vezetési stílusokkal szemben - támogatja az innovációt és a digitalizációt. Az átalakító stílusú vezetők ráadásul sokkal inkább értelemtelinek érzik a munkájukat.

.