Mit süssünk, főzzünk húsvétkor? - Íme, három egyszerű, de különleges húsvéti recept

Húsvét

alonmedia.hu

2023.03.31. 18:57

Ha kell egy kis inspiráció.

Előre elkészíthető ünnepi húsételeket ajánlunk, melyekből egyik-másik hidegen és melegen is kifogástalan.

Húsvét előtt sokakban felmerül a kérdés, milyen finomsággal lepje meg a családot? Lehetőleg azért ne kelljen hosszasan a konyhában állni, de mégis olyat alkosson, ami mindenki ízlésének megfelel és ha marad, akár hidegen is újratálalható legyen.

 

Mézes-mustáros csirke

mézes-mustáros csirke

Mézes-mustáros csirke

Hozzávalók – 4 személyre

  • 4 db csirkemellfilé
  • 5 ek. dijoni mustár
  • 3 ek. méz
  • 2 ek olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors

A csirke mellé tehetünk burgonyát, paprikát, hagymát és cukkini karikákat is, akkor a körettel együtt készülhet az ebéd.

Elkészítés:

  • A mustárt, a mézet, a zúzott fokhagymát és az olívaolajat keverjük össze.
  • A csirkemellfiléket mossuk meg, majd sózzuk, borsozzuk.
  • Ezt követően ebben a mézes-mustáros szószban forgassuk meg a csirkéket.
  • Hagyjuk állni 1 órát, majd tegyük be a sütőbe. 180 fokon, alufólia alatt kezdjük el sütni, kb. 20 percig. 20 perc után a fóliát távolítsuk el, folytassuk a csirke sütését ugyanezen a hőfokon.
  • Többször locsoljuk meg a szaftjával. Amikor, már úgy látjuk, hogy megsült. Kapcsoljuk alsó-felső sütésre a sütőt és pirítsuk így kb. 10 percig.
  • Tálalhatjuk salátával, rizzsel, bulgurral de kölessel is.

 

Csirkemell őzgerincformában

Hozzávalók 4 személyre:

Személyenként 1 mellfilével számoljunk.

  • 4 db csirkemellfilé
  • 1 cs. bacon
  • 20 dkg sajt
  • 4-5 ek tejföl
  • Fűszerek: só, bors, rozmaring
  • Friss petrezselyemzöld
  • 2 db tojás
  • 3 ek liszt
  • 1 póréhagyma (vagy 1 fej lilahagymát)

Elkészítés:

  • Kockázzuk össze a csirkemellfiléket. A sajtot egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.
  • A tojásokat, a tejfölt, a lisztet, a friss, illatos petrezselyemzöldet, a póréhagymát valamint a fűszereket keverjük össze. Adjuk hozzá a reszelt sajtot is. Végül keverjük ebbe a masszába a kockára vágott csirkemellfiléket is.
  • Vegyünk egy mély őzgerinc formát. Béleljük ki baconszeletekkel, úgy, hogy kissé egymásra érjenek és a forma szélén kilógjanak. A csirkés tejfölös, tojásos masszát öntsük bele a formába. Hajtogassuk rá a baconszeleteket.
  • Takarjuk le fóliával. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 40 percig. Félidőben vegyük le a fóliát. Ha letelt a sütési idő, vegyük ki a sütőből és egy zsírpapírral bélelt tepsibe óvatosan borítsuk ki. 
  • Ezután, - ha sikerült égési sérülések nélkül megúszni a műveletet - pirítsuk, további 10 percig.
  • Melegen sült burgonyával, hidegen salátával tálaljuk.

 

Sajtos-tejfölös csirke (v. pulyka)

Hozzávalók

  • 0,5 kg csirkemell vagy pulykamell
  • 3 db tojás
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 5 ek. liszt 
  • Toscana fűszerkeverék (Ha ez nincs akkor, bazsalikom, rozmaring, oregano, majoranna és kakukkfű 1-1 kávéskanálnyi keverékéből is összeállíthatjuk. Továbbá tehetünk bele még 1-1 késhegynyi borsikafűt és zsályát is. Így lesz tökéletes.)
  • só, bors

Elkészítés

  • A csirkemelleket szeleteljük fel, a szeletek rostjait klopfolással lazítsuk meg. A hússzeleteket sózzuk meg, tegyünk rá egy kis őrölt borsot és szórjuk meg a fűszerkeverékünkkel is.
  • A három tojást üssük fel egy nagyobb tálba. Keverjük bele a tejfölt és a reszelt sajt felét. Kicsit sózzuk meg. Ne túlságosan, mert a csirkehús szeleteket is már sóztuk, fűszereztük.
  • Egy nagy tepsit készítsünk elő: kenjük ki olajjal vagy tegyünk bele sütőpapírt. (2 sütőpapír használatával, a sütés végén tényleg csak egy nedves szivaccsal kell áttörölni a tepsit.)
  • A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  • Tegyük a lisztelt egy tálba. A csirkehús szeleteket forgassuk meg először a lisztben, azután a tejfölös-tojásos-sajtos masszában, majd tegyük a tepsibe szépen sorban, míg a hússzeleteket elfogynak. Ha maradt a tojásos masszából, öntsük a tetejére. A maradék sajttal szórjuk meg.
  • Toljuk az előmelegített sütő alsó harmadába. 30 perc alatt süssük készre.
  • Krumplipürével vagy salátakeverékkel tálaljuk.
.