Mit süssünk, főzzünk húsvétkor? - Íme, három egyszerű, de különleges húsvéti recept
Húsvét
alonmedia.hu
2023.03.31. 18:57
Ha kell egy kis inspiráció.
Előre elkészíthető ünnepi húsételeket ajánlunk, melyekből egyik-másik hidegen és melegen is kifogástalan.
Húsvét előtt sokakban felmerül a kérdés, milyen finomsággal lepje meg a családot? Lehetőleg azért ne kelljen hosszasan a konyhában állni, de mégis olyat alkosson, ami mindenki ízlésének megfelel és ha marad, akár hidegen is újratálalható legyen.
Mézes-mustáros csirke
Hozzávalók – 4 személyre
4 db csirkemellfilé
5 ek. dijoni mustár
3 ek. méz
2 ek olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
só, bors
A csirke mellé tehetünk burgonyát, paprikát, hagymát és cukkini karikákat is, akkor a körettel együtt készülhet az ebéd.
Elkészítés:
A mustárt, a mézet, a zúzott fokhagymát és az olívaolajat keverjük össze.
A csirkemellfiléket mossuk meg, majd sózzuk, borsozzuk.
Ezt követően ebben a mézes-mustáros szószban forgassuk meg a csirkéket.
Hagyjuk állni 1 órát, majd tegyük be a sütőbe. 180 fokon, alufólia alatt kezdjük el sütni, kb. 20 percig. 20 perc után a fóliát távolítsuk el, folytassuk a csirke sütését ugyanezen a hőfokon.
Többször locsoljuk meg a szaftjával. Amikor, már úgy látjuk, hogy megsült. Kapcsoljuk alsó-felső sütésre a sütőt és pirítsuk így kb. 10 percig.
Tálalhatjuk salátával, rizzsel, bulgurral de kölessel is.
Csirkemell őzgerincformában
Hozzávalók 4 személyre:
Személyenként 1 mellfilével számoljunk.
4 db csirkemellfilé
1 cs. bacon
20 dkg sajt
4-5 ek tejföl
Fűszerek: só, bors, rozmaring
Friss petrezselyemzöld
2 db tojás
3 ek liszt
1 póréhagyma (vagy 1 fej lilahagymát)
Elkészítés:
Kockázzuk össze a csirkemellfiléket. A sajtot egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.
A tojásokat, a tejfölt, a lisztet, a friss, illatos petrezselyemzöldet, a póréhagymát valamint a fűszereket keverjük össze. Adjuk hozzá a reszelt sajtot is. Végül keverjük ebbe a masszába a kockára vágott csirkemellfiléket is.
Vegyünk egy mély őzgerinc formát. Béleljük ki baconszeletekkel, úgy, hogy kissé egymásra érjenek és a forma szélén kilógjanak. A csirkés tejfölös, tojásos masszát öntsük bele a formába. Hajtogassuk rá a baconszeleteket.
Takarjuk le fóliával. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 40 percig. Félidőben vegyük le a fóliát. Ha letelt a sütési idő, vegyük ki a sütőből és egy zsírpapírral bélelt tepsibe óvatosan borítsuk ki.
Ezután, - ha sikerült égési sérülések nélkül megúszni a műveletet - pirítsuk, további 10 percig.
Toscana fűszerkeverék (Ha ez nincs akkor, bazsalikom, rozmaring, oregano, majoranna és kakukkfű 1-1 kávéskanálnyi keverékéből is összeállíthatjuk. Továbbá tehetünk bele még 1-1 késhegynyi borsikafűt és zsályát is. Így lesz tökéletes.)
só, bors
Elkészítés
A csirkemelleket szeleteljük fel, a szeletek rostjait klopfolással lazítsuk meg. A hússzeleteket sózzuk meg, tegyünk rá egy kis őrölt borsot és szórjuk meg a fűszerkeverékünkkel is.
A három tojást üssük fel egy nagyobb tálba. Keverjük bele a tejfölt és a reszelt sajt felét. Kicsit sózzuk meg. Ne túlságosan, mert a csirkehús szeleteket is már sóztuk, fűszereztük.
Egy nagy tepsit készítsünk elő: kenjük ki olajjal vagy tegyünk bele sütőpapírt. (2 sütőpapír használatával, a sütés végén tényleg csak egy nedves szivaccsal kell áttörölni a tepsit.)
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Tegyük a lisztelt egy tálba. A csirkehús szeleteket forgassuk meg először a lisztben, azután a tejfölös-tojásos-sajtos masszában, majd tegyük a tepsibe szépen sorban, míg a hússzeleteket elfogynak. Ha maradt a tojásos masszából, öntsük a tetejére. A maradék sajttal szórjuk meg.
Toljuk az előmelegített sütő alsó harmadába. 30 perc alatt süssük készre.