Hirdetés

Növelte forgalmát a bécsi reptér üzemeltetője
alon.hu

Növelte forgalmát a bécsi reptér üzemeltetője

MTI

2023.03.07. 10:57

Növelte forgalmát és nyereségét a bécsi reptér üzemeltetője

Hirdetés

Növelte forgalmát és nyereségét a pandémia utáni mélypontról tavaly Bécs schwechati repülőterét üzemeltető Flughafen Wien.

A szerdán publikált előzetes adatok alapján a bevétel 70 százalékkal 692,7 millió euróra, a nyereség pedig a 2021-es 6,6 millió euróról 128,1 millió euróra emelkedett. A Flughafen Wien igazgatótanácsa a részvényeseknek 65 millió eurós osztalékalapból eurónként 77 cent osztalék kifizetésére tesz majd javaslatot.

Günther Ofner, a Flughafen Wien vezérigazgatója az eredmény bejelentéséről tartott sajtókonferencián közölte, hogy a vállalat "ismét a megszokott mértékű" gazdálkodási mutatókkal rendelkezik és képes lesz saját erőből finanszírozni tervezett nagyberuházásokat, mint a terminál bővítése egy déli szárnnyal. A harmadik kifutópálya megépítésének a projektjét a koronaválság miatt halasztotta el a Flughafen Wien. A projekt kivitelezhetőségéről és folytatásáról az elkövetkező években hozzák meg a döntést.

A társaság az utasszám növekedésének a folytatódását várja az idén is. Ezzel összefüggésben a forgalom 830 millió euróra, a nyereség pedig 150 millió euróra emelkedhet.

Julian Jäger igazgatótanácsi tag elmondása szerint az infláció és a magasabb jegyárak ellenére töretlen az igény a légi utazások iránt, a légitársaságok a foglalások növekedéséről számolnak be. A koronavírus-járvány miatt azonban megváltoztak az utazási szokások. Az üzleti utak, különösen a német nyelvterületen belül veszítettek a jelentőségükből. A nyaralási célú utazások iránt azonban az átmeneti kihagyás után ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés. Ennek tulajdonítható az utasszám széles időbeni ingadozása. A foglalások elsősorban a hétvégékre és a nyári hónapokra összpontosulnak.    

.