A japánok nagy százaléka pollenallergiás - Harcot hirdetett a pollenek ellen a japán miniszterelnök

MTI

2023.04.06. 19:57

Japán lakosságának 40 százaléka pollenallergiás.

"Országos betegségnek" nevezte Kisida Fumio japán miniszterelnök a pollenallergiát, és felszólított a pollenek elleni harcra - jelentette a The Guardian című brit napilap.

Japán lakosságának 40 százaléka pollenallergiás, és sokan a koronavírus-járvány miatt bevezetett, azóta eltörölt korlátozások után sem hagytak fel a maszkviseléssel, elkerülendő a kellemetlen tüneteket.
Japán legnagyobb, eldobható maszkokat gyártó cége, az Unicharm egyik szóvivője pedig azt mondta, a vállalat egyelőre nem számít a maszkok iránti keresletben csökkenésére.

Kisida a héten tartott kabinetülésen azt mondta, az ügyben a kormánynak "azonnal cselekednie kell".
"Eredményeket akarunk elérni" - közölte Kisida a sajtóval.

A szénanátha előretörését sokan a második világháború utáni erdőtelepítésekkel indokolják, melyeket az építőipar fellendítése érdekében rendeltek el. Miután azonban a hetvenes évektől csökkent a külföldről behozott építőanyagok ára, az erdőket sorsukra hagyták, azok pedig egyre sűrűbben nőttek.

A The Japan Times című japán napilap azt közölte, február 27 óta máris megduplázódott az antihisztaminok eladása, a japán meteorológiai szolgálat szerint pedig a szokásosnál melegebb idő vélhetően tovább erősíti az allergia tüneteit.

Egy 2020-as tanulmányban az allergiások 80 százaléka arra panaszkodott, hogy a betegség a munkájára is hatással van.

A Mainicsi Sinbun című japán napilap úgy tudja, a kormány fakivágásokkal, valamint kevesebb virágport ontó fák ültetésével kíván javítani a helyzeten, ám figyelmeztetett arra is, hogy e vállalkozások rövid távon nem jelentenek megoldást a lakosság problémáira.

.