Negyven olasz városban tilos öntözni, kocsit mosni mostantól

MTI

2023.04.21. 20:57

Vízkorlátozást vezettek be.

Olaszország északnyugati térségét sújtja leginkább a csapadékhiány, amely miatt Piemont tartomány negyven városában korlátozást vezettek be a nem háztartási vízhasználatban péntektől.

A legsúlyosabb helyzetet a régió második legnagyobb városa, Novara és a közeli Verbano Cusio Ossola területéről jelentették.

A vízkorlátozás által érintett önkormányzatokban meghatározott időben tilos a kertek öntözése, a medencék vizének cseréje, a járművek mosása és minden olyan vízhasználat, amely nem tartozik szorosan a háztartások működtetéséhez.

Az illetékes tartományi tanácsnok, Matteo Marnati a környezetvédelmi miniszterrel, Gilberto Pichettóval tartott megbeszélés után nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy az egyes polgármesterek szabadon dönthetnek további korlátozásokról, és azok módozatairól.

Marnati hangoztatta, hogy az egész országot sújtó rendkívüli szárazság első számú áldozatának a 4,3 millió lakosú Piemont számít, mivel a csapadékhiány mértéke a régióban érte el a legmagasabb szintet.

Kritikus a helyzet a szomszédos, tízmilliós Lombardiában is, ahol az öntözésre szánt vízmennyiség kétmillió köbméterrel marad el az év ugyanezen időszakában megszokotthoz képest - közölte Massimo Sertori lombardiai tanácsnok, aki többek között a vízgazdálkodásért és energiaforrások felhasználásáért felelős.

A legnagyobb olasz folyó, a Pó medencéjét ellenőrző hatóság legutolsó adatai szerint a folyó összes megfigyelési pontján kritikusan alacsony vízszintet mérnek, ami "szélsőséges szárazságra" utal.

A csapadékhiány miatt a Garda-tóban a megszokott vízmennyiség valamivel több mint 37 százalékát mérik, ami a legalacsonyabbnak számít 1953 óta. A Maggiore-tó telítettsége 43,8 százalékos, a Comói-tóé 23,5 százalékos.

.