Rekordmeleget mértek Vietnamban

MTI

2023.05.08. 23:27

A szomszédos ázsiai országokban is sorra dőltek az áprilisi hőmérséklet-rekordok.

Rekordmeleget, 44,1 Celsius-fokot mértek Vietnamban, miközben a szomszédos ázsiai országokban is sorra dőltek az áprilisi hőmérséklet-rekordok - írta honlapján a The Guardian című brit napilap online kiadása hétfőn.

A vietnami rekordot az északi Than Hoa tartományban található Hoi Hszuan állomáson mérték szombaton beltéri körülmények között - közölte a helyi meteorológiai szolgálat.

Az érték megdöntötte a 2019-es rekordot, amely 43,4 fok volt.

Egy helyi gazda elmondta, hogy a Da Nang városában uralkodó hőmérséklet miatt a munkásoknak minden eddiginél korábban kellett kezdeniük a napot, és már délelőtt 10 óra előtt be kellett fejezniük a munkát, hogy elkerüljék a hőséget.

Vietnam időjárása változó, de az ország egészében most kezdődnek a legmelegebb nyári hónapok.

Egy vietnami kutató aggasztónak nevezte az adatot az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés szempontjából, és jelezte: úgy véli, hogy ez a rekord még sokszor meg fog ismétlődni.

Da Nang vezetői arra kérték az illetékes vietnami minisztériumokat, hogy működjenek együtt a hőség, az esetleges aszály és a vízhiány hatékony kezelése érdekében - tájékoztatott az állami média.

A thaiföldi meteorológiai szolgálat korábban közölte, hogy áprilisban rekordmeleget, 44,6 fokot mértek az ország nyugati részén található Tak tartományban. Eközben Mianmar keleti részén 43,8 fokot mutatott a hőmérő, amihez hasonlóra az elmúlt évtizedben nem akadt példa.

Dakkában, Banglades fővárosában legutóbb az 1960-as években volt ilyen meleg, miközben India egyes részein a megszokottnál nagyjából három-négy fokkal magasabb hőmérsékletet mértek.

.