Nyoma veszett egy kis tengeralattjárónak, amellyel turistákat szállítanak a Titanic roncsához

MTI

2023.06.19. 22:39

Egyelőre nem tudni, hogy hányan voltak, illetve voltak-e egyáltalán emberek a jármű fedélzetén.

Keresés indult egy kis tengeralattjáró után, amellyel turistákat szállítanak a Titanic roncsához az Atlanti-óceánon - közölte hétfőn a bostoni parti őrség.

A BBC hírportálján arról számolt be, hogy egyelőre nem tudni, hogy hányan voltak, illetve voltak-e egyáltalán emberek a jármű fedélzetén, amikor nyoma veszett.

Esetenként kis tengeralattjárókkal visznek le turistákat és szakértőket az 1912-ben elsüllyedt utasszállító hajó roncsához.

A mélytengeri expedíciókra szakosodott OceanGate Expeditions nevű magáncég nemrég a közösségi médiában tette közzé, hogy elindított egy ilyen utat. A vállalat, amely eddig még nem reagált az értesülésekre, rendszerint 250 ezer dolláros (85 millió forint) részvételi díjat kér nyolcnapos expedícióin egy férőhelyért a karbonszálas tengeralattjáróin "nem mindennapi élményt és valami különleges felfedezését" ígérve.

A belfasti Harland és Wolff hajóműhelyben készült luxusgőzös 1912-ben az Atlanti-óceánt átszelő első útján jéghegynek ütközött és elsüllyedt. A Titanic roncsait 1985-ben találták meg 650 kilométerre Új-Fundland partjaitól. A maga idejében legnagyobb hajó maradványai 3800 méter mélységben nyugszanak az Atlanti-óceán fenekén.

A fedélzetén lévő 2200 utasból és legénységből több mint 1500-an vesztették életüket.

.