Hőség - Kamionstopot rendeltek el kedden és szerdán

MTI

2023.07.24. 21:21

Románia déli felén.

A rendkívüli hőség miatt nem közlekedhetnek kedden és szerdán a nappali órákban Románia déli felében a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművek az autópályákon és főutakon - közölte hétfőn a román közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR).

A 10 és 20 óra közötti órákra elrendelt kamionstop arra a 24 bánsági, havasalföldi, dobrudzsai és dél-moldvai megyére érvényes, amelyekre az országos meteorológiai intézet (INMH) másodfokú (narancssárga) és harmadfokú (vörös) hőségriasztást adott ki. A korlátozás Arad és Temes megyére is kiterjed, amelyeken keresztülhalad a magyar országhatártól a román főváros felé vezető - a magyar M43-as sztrádával a Csanádpalota-Nagylak II határátkelőnél összeköttetést teremtő - A1-es autópálya.

Az útburkolat védelmében hozott intézkedés nem érinti a személyszállító, az élő állatokat, romlandó élelmiszert, üzemanyagot, postai küldeményeket szállító járműveket, a hűkőkocsikat, mentőket, katonai és katasztrófavédelmi járműveket.

Az INMH vörös hőségriadót adott ki keddre Bukarestre és hat környező megyére, ahol a csúcshőmérséklet elérheti a 40-42 fokot. Szerdán az extrém hőség keletebbre tolódik, de továbbra is érinti a román fővárost és további nyolc megyét.

Az INMH narancssárga, 37-39 fokos csúcshőmérsékletekre figyelmeztető hőségriadót adott ki keddi napra a Bánságra és Románia déli felére, míg szerdán alapvetően a Kárpátokon kívüli délkeleti országrészt sújtja kánikula.

.