Black Friday - Az idén ezen a napon lesz fekete péntek

Black Friday 2023

alonmedia.hu

2023.11.19. 23:27

2023-ban mikor van Black Friday? Mihez kapcsolódik? És miért fekete? Választ kap itt mindenre.

Black Friday (fekete péntek) - Honnan ered a Black Friday elnevezés? Mikor van? Mihez kapcsolódó esemény? Mióta létezik? Itt van mindenre a válasz.

A Black Friday, a hálaadást követő péntek.

Máris itt a következő kérdés: mikor van hálaadás?

A hálaadás az egyik legfontosabb észak-amerikai ünnep, amely minden évben más napra esik. A hálaadást minden év november negyedik csütörtökén tartják. A hagyományok szerint az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek. Az első hálaadást 1621-ben ünnepelték, de George Washington hirdetett először hálaadási nemzeti ünnepnapot, 1789-ben. Végleges helye a naptárban, Franklin Roosevelt elnöksége alatt lett, egy kongresszusi rendelet nyomán pontosították november negyedik csütörtökére.

A Black Friday hagyományát azonban csak jóval későbbi időponttól, a ’60-as évektől jegyzik, de a hálaadás időpontjához igazított nap.

Kanadában a hálaadás nem egyezik az amerikai ünnepnappal, ráadásul, többször áthelyezték. Ott a hálaadást 1957-ben jegyezték először, október második hétfőjén tartják.

 

Mikor van Black Friday?

Black Friday - fekete péntek - minden évben november 23-29. közé esik. Hálaadás napja az idén november 23. csütörtök.

 

Black Friday 2023. november 24. péntek.

Bár hálaadás napja se, és black friday sem hivatalos ünnep, de sok államban, például Kaliforniában, Floridában és Texasban szabadságot kapnak a közalkalmazottak. Mivel a hálaadás mindig hétköznapra, csütörtökre esik, a kiskereskedelemben dolgozókon kívül, így sokan élvezhetik a négynapos hétvégét.

Ez a nap hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete, amikor rendkívüli kedvezményekkel várják a vásárlókat az üzletek és a webáruházak.

Honnan származik a Black Friday elnevezés? >>>

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.