Black Friday - Az idén ezen a napon lesz fekete péntek

Black Friday 2023

alonmedia.hu

2023.11.19. 23:27

Honnan származik a Black Friday elnevezés?

Black Friday elnevezés az egyik magyarázat szerint, azért kapta a fekete jelzőt, mert az üzletek eredménye az év végi vásárlási láz nyomán a kézzel írott könyvelésben, a pirossal jelzett veszteségből a feketével írt nyereségbe fordul át.

A kiskereskedők számára kulcsfontosságú az év végi, november-decemberi vásárlási szezon, ekkor bonyolítják le éves forgalmuk mintegy 40 százalékát.

Black Friday napjával egy haláleset is összefüggésbe hozható az Egyesült Államokban. 2008-ban a New York állambeli Valley Streamben közel 2000 ember várakozott hajnali 5 óra óta a helyi WalMart áruház előtt, majd amikor végre kinyitották az üzletet, az irányíthatatlan tömeg kitörte és rányomta az ajtót az egyik eladóra, akit helyben halálra tapostak.

Az utóbbi néhány évben már nem csak egy napra, fekete péntekre korlátozzák akcióikat a kereskedők. Már olyannal is találkozni, ahol a teljes novemberi hónapot a Black Friday jegyében hirdetik meg. Az idén - nem csak Magyarországon - duplájára, de akár triplájára is emelkedhet az online áruházak forgalma ezen a napon. 

.