Hálaadás - Mit ünnepelnek az amerikaiak hálaadáskor?

Hálaadás

alon.hu

2023.11.21. 16:07

Mit ünnepelnek ilyenkor?

Észak-Amerikában a Hálaadás a karácsony mellett a legfontosabb családi ünnep. Az Egyesült Államokban mindig november utolsó csütörtökén ülik meg, így a idén november 23-án tartják.

A hagyomány szerint az őszi betakarítás után adnak hálát Istennek, ma azonban általában az esztendő jó eredményeiért mondanak hálát. 

A krónikák szerint az első hálaadást 1621-ben ünnepelték a Mayflower hajó fedélzetén az előző évben a massachusettsi Plymouth városába érkező telepesek. Többnyire az európai vallásüldözés elől menekülő telepesek cudar körülmények között éltek, s e nehéz időkben a wampanoag törzs indiánjai segítették őket. Az őszi bőséges termés után az életben maradt 51 telepes vezetője, William Bradford nagy ünnepséget rendezett, amelyre meghívták az indiánokat is. Ez volt az első Hálaadás.   

Nemzeti ünnepnapot először George Washington, az Egyesült Államok első elnöke hirdetett 1789-ben, rendszeres ünneppé azonban 1863-ban Abraham Lincoln nyilvánította elnöki rendelettel. Lincoln volt az, aki először kegyelmezett meg a Hálaadás napján ünnepi fogásként felszolgált pulykák egyikének. Bár arról mind a mai napig vita folyik az Egyesült Államokban, hogy Lincoln Hálaadás napi vagy karácsonyi vacsorára szánt pulykát részesített-e elnöki kegyelemben.

A Hálaadás napi ünnepi menü ugyanis sült pulyka krumplipürével, áfonyamártással és sütőtöktorta.

A Hálaadás napja nemzeti ünnep az Egyesült Államokban és egyúttal a karácsonyi ünnepkör kezdete is.

.