Adventi szokások és hagyományok - A karácsonyt megelőző négy hét

Advent

alon.hu

2023.12.02. 23:07

Mióta létezik az adventi időszak?

Az adventi időszak felkészülés a karácsonyra testileg és lelkileg is. Fontos, hogy ebben a négy hétben ne csak a vásárlással foglalkozzunk, hanem saját magunkkal is.

Ez az időszak tele van babonákkal, szokásokkal, hagyományokkal. Ilyenkor járnak a betlehemezők. A szentcsalád-járás is egy jellegzetes hagyomány volt, amikor kilenc napon keresztül összejártak családok, a lakásban készítettek egy oltárt és az előtt énekeltek.

Mióta létezik az adventi időszak?

Az adventet az 5. század óta tartják. A karácsony ünneplésével együtt terjedt el, a kezdetektől összetartozik a két fogalom: karácsony és advent, a  felkészülés és az ünneplés. A négy vasárnapból álló adventi időszakot VII. Gergely pápa rendelte el.

Adventi kalendárium - hányat kell még aludni karácsonyig? 

Ma már nálunk is elterjedt a gyerekek által igen kedvelt adventi naptár, ami ennek az időszaknak az időmérő eszköze. Az adventi házikók, naptárak ablakaiból minden nap csak egyet szabad kinyitni, mögöttük leggyakrabban édesség rejtőzik. Régen inkább kis képek, vagy karácsonyi jókívánságokra nyíltak az ablakok.

Az adventi koszorú

Mostanság számtalan színű és formájú adventi koszorú készül. A hagyományos, katolikus körökben elterjedt adventi koszorún azonban három lila és egy rózsaszín gyertya van. A meggyújtás sorrendjében a harmadik gyertya rózsaszín, ami a küszöbön álló ünnep fölött érzett örömöt, valamint Mária anyai örömeit szimbolizálja. Az adventi koszorún meggyújtott gyertyák közül mindegyik egy fogalmat szimbolizál: hit, remény, öröm, szeretet. A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak.

.