Karácsony - Sokaknak stresszt jelent a karácsony körüli időszak

alon.hu

2023.12.21. 17:57

A karácsonyi ünnepek: Stressz vagy boldogság?

Ünnepekkor Ön boldog vagy stresszel?

Karácsonykor az emberek kis százaléka elutazik azért, hogy szűk családja körében máshol töltse az ünnepet. Egy közelmúltban készült felmérésből kiderült, hogy sokan tennének így, ha nem számítana senkinek a véleménye, és nem sértődnének meg nagy számban, a tágabb családban emiatt. De legtöbben ezt az időszakot kizárólag a párjukkal vagy a barátaikkal töltenék.

Az emberek nagy százaléka kifejezetten várja a karácsonyt, és sokan szolgáltatást, élményt adnak ajándékba. A nők és a fiatalok nagyobb arányban választják az ajándékozásnak ezt a formáját.

A karácsonyi ünnepek: Stressz vagy boldogság?

Bár az emberek nagy része várja a karácsonyt és minden második ember boldog, kiegyensúlyozott ünnepre számít, de sokan stresszelnek azon, hogy milyen ajándékokat vegyenek.

De vannak, akik a felszaladó kilóktól és a családi konfliktusoktól tartanak, de sokan azért stresszelnek, mert nagyon kevés idejük marad a készülődésre.

Műfenyő vagy igazi?

Egy felmérés szerint minden harmadik ember műfenyőt állít, és minden negyedik a karácsony előtti héten szerzi be a fenyőfát.

A legnépszerűbb fenyő a nordmann, az igazi fenyőt vásárlók 37 százaléka veszi ezt a típust, minden ötödik ember marad a lucfenyőnél.

Ki vásárol, takarít és főz karácsonykor?

Az élelmiszerek beszerzése alapvetően a nők dolga, de sok háztartásban már a férfiak is besegítenek a vásárlásba. A karácsonyi nagytakarítás is többnyire a nőkre hárul.

A főzés is inkább női terep: a férfiak kis hányada segít ebbe be. Ugyanez az arány érvényes az ajándékok beszerzésére és becsomagolására is: ez is jórészt a nők feladata és kevés férfi segít benne.

.