Farsang, hamvazószerda és húsvét 2024-ben - Itt van minden fontos dátum egyben

Tavasz

alon.hu

2024.01.07. 17:57

2024-ben ekkor lesz húsvét és eddig tart a farsangi időszak az idén.

Január 6. vízkereszt, a karácsonyi ünnepkör zárónapja és a farsang kezdőnapja. A farsang vízkereszttől hamvazószerdáig tart. A 40 napos böjt pedig hamvazószerdától húsvétig. A húsvét időpontja minden évben más időpontra esik, így az összes esemény, úgy, mint a farsang, hamvazószerda, a 40 napos böjti időszak, majd a húsvétot követő pünkösd is minden évben más-más dátumra esik.

 

Vízkereszttel kezdetét veszi a farsangi időszak, mely egészen hamvazószerdáig tart.

Az összes esemény: a farsang időtartama, a hamvazószerda, a 40 napos böjti időszak, a húsvét majd a húsvétot követő pünkösd is minden évben más-más dátumra esik és még szerepet játszik mindebben a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni első holdtölte is.

A húsvét időpontjának kiszámítása a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap. Így március 20-a után az első holdtöltét követő vasárnap lesz húsvétvasárnap, ami 2024-ben március 31.

 

Farsang - Vízkereszttől hamvazószerdáig - 2024. január 6-tól február 14-ig

A farsang kezdő időpontja fix, a záró dátuma minden évben változik. 2024-ben január 6-tól február 14-ig, hamvazószerdáig tart. Hamvazószerda a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdete. Húsvétvasárnaptól kell visszaszámolni a vasárnapok kivételével 40 napot.

 

Húshagyókedd - 2024. február 13.

Hamvazószerdát a húshagyókedd előzi meg. Húshagyókedd is mozgó dátum. A farsang utolsó napját jelölő húshagyó elnevezés a böjt, a böjti étkezés kezdetét jelenti.

 

Hamvazószerda – 2024. február 14.

Hamvazószerda 2024-ben február 14. Minden évben mozgó dátum ez is, a legkésőbbi időpontja március 10-e lehet. Hagyományosan szigorú böjti nap, a húsvéti ünnepkör része. Innen indul - a vasárnapok kivételével - a 40 napos böjti időszak.

 

Torkos csütörtök

A magyar népszokás része, a farsanghoz kapcsolódó különleges nap a torkos csütörtök. A közelgő nagyböjt előtt, ezen a napon még bőségesen és a szokásosnál mohóbban fogyasztottak zsírban gazdag és a farsanghoz kapcsolható ételeket, például farsangi fánkot. Pontos dátumáról megoszlanak a vélemények, az egyik változat szerint az eredeti napja a hamvazószerda előtti csütörtök, ha eszerint számítjuk, akkor 2024-ben február 8.

A másik verzió szerint, hamvazószerda utáni csütörtökön tartják, melynek oka a gazdaságosság, ha mégis megmaradtak a húsételek, ne vesszenek kárba. Eszerint számítjuk, akkor 2024-ben február 15.

ALON.hu összeállítás. Felhasználása engedélyhez kötött!

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.