Meghűlés, influenza, nátha, torokfájás - Tünetek és kezelések

alon.hu

2024.02.18. 18:07

A fertőző betegségekkel szembeni védelem legfontosabb feltétele a jól működő immunrendszer.

Meghűlés, influenza, nátha, torokfájás - mit javasol a szakember?

A fenti megbetegedéseket általánosságban vírusok okozzák.

A betegségek kialakulásának megelőzésében fontos szerepet játszanak a természetes védőmechanizmusok, mint például a légzőrendszert borító nyálkahártyák épsége. Hideg hatására, a megsérült nyálkahártyán keresztül a vírusok a nyálkahártya mélyebb rétegeibe juthatnak, és ott elszaporodva okozzák a jellegzetes tünetek kialakulását. Leggyakoribb kórokozók az influenza-, a parainfluenza-, az adeno- és a rhinovírusok.

 

Az influenza tünetei

Az influenza kezdeti tünetei közül hiányzik a hurutos tünet. Ez az egyik legfontosabb tüneti különbség, melyből következtetni lehet, hogy megfáztunk vagy influenzásak lettünk.

A hirtelen kezdet jellemző rá. Hidegrázást követően magas láz jelentkezik, gyengeségérzéssel. A fejfájás, a végtag és ízületi fájdalmak (főként a háttájék) szintén elég meghatározóak. A fejfájás jellemzően szem mögötti fájdalomérzéssel jár, és szinte elviselhetetlen. Később a torokban kaparó érzés jelentkezik, a fájdalmas nyelés a fülbe sugárzik ki. A nyaki nyirokcsomók ezzel egy időben fájdalmasan megduzzadnak. Kezdeti fázisra jellemző a száraz köhögés is, amikor a beteg semmit nem tud felköhögni. Bő vizes orrfolyás indul. A garatfalon undorító nyúlós váladék csurog lefelé, étvágytalanságot, hasfájást, hasmenést, hányingert, hányást okozva. A szemek könnyezhetnek, a kötőhártya vérbő lehet.

Az egyéb  légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan az influenza vírusok is köhögéskor, tüsszentéskor váladékcseppek révén terjednek. Az influenza elleni védőoltások nem védenek meg minket az egyéb meghűléses megbetegedések előfordulásától!

Az influenza több tünetében hasonlít a náthához, de a tünetek megjelenési sorrendje, s legfőképpen a szövődmények jelentős különbséget mutatnak.

 

Megfázás

A megbetegedésért nem közvetlenül a hideg a felelős, hanem a meggyengült immunrendszer. A kórokozók cseppfertőzéssel jutnak a szervezetbe főként a nyálkahártyákon át. Sok kellemetlenséget okoz, a meghűlés de nem súlyos megbetegedés.

Tünetei: fejfájás, torokfájás, tüsszögés, köhögés, nátha, rossz közérzet.

Láz akkor jelentkezik, ha bakteriális felülfertőzés történt.

 

Nátha (orrmelléküreg gyulladás)

Az orrnyálkahártya feladata, hogy a légutak felé tartó szennyeződéseket, ill. kórokozókat visszatartsa. Ha az orrnyálkahártya valamiért veszít az ellenálló képességéből (pl. lehűlés miatt), az odakerült vírusok könnyebben megtelepednek. Eltávolításukra a nyálkahártya  bőségesen kezdi termelni a váladékot, "orrfolyás".

A fokozott nyálkahártya működés  következménye az orrnyálkahártya duzzanata. Ezért tapasztaljuk azt, hogy számtalanszor hiába fújjuk ki az orrot, nem jön semmi. Ilyenkor csak nyitott szájjal tudunk lélegezni, ami súlyosbítja a helyzetet azáltal, hogy a levegő felmelegítés nélkül közvetlenül jut a torokhoz. Az orrlégzés helyreállítása tehát két ok miatt is nagyon fontos.

Az orrcseppek, orrsprayk az orrnyálkahártya ereit összehúzva mérséklik a duzzanatot, és a váladéktermelést is csökkentik. A megbetegedések megelőzésében legfontosabb az immunrendszer erősítése. Rendszeres mozgással, egészséges táplálkozással megtartható a szervezet védekezőképessége.

 

Nátha kezelése

Így mind a fülkürt, mind az orrmelléküregek jobban tudnak szellőzni. A felülfertőződés kockázata így csökken. Folyamatos használatuk maximum 2 hétig megengedett. Az orrnyálkahártya csillószőrös hengerhámja különben tartósan károsodhat, ami krónikus náthához vezethet.

Kisgyermekeknél, akik még nem tudják kifújni az orrukat, használható az orrszívó. A közhiedelemmel ellentétben nincs semmilyen káros hatása.

A porszívó leggyengébb szívóerejét használva  teljesen biztonságos, gyors, és eredményes. A szopó kisbabáknál vegyük komolyan az orrdugulást, különben ők sem inni, sem enni nem fognak tudni rendesen. Előzzük meg az orrkörnyék kisebesedését bármilyen zsíros kenőccsel, aminek köszönhetően az orrból kifolyó váladék nem fogja tudni kicsípni az orrkörnyéket.

 

Inhalálás

Inhalálást végezhetünk  egyszerű forró vízbe csepegtetett illóolajokkal, de tehetünk a vízbe konyhasót, ill. kamillavirágot is.

1 liter forrásban lévő vízhez 5-10 csepp eukaliptusz, vagy erdei fenyő illóolajat cseppentsünk. Majd bújjunk ezzel az edénnyel egy jó nagy törölköző alá, és óvatosan, mélyen szívjuk be a  gőzt. A kórokozók általában nem bírják a 42 foknál magasabb hőmérsékletet. "Az győz, aki tovább bírja" :)

A vöröshagyma  illóolaja baktériumölő, és oldja a hörgő görcsét. Vágjunk fel egy fej vöröshagymát és csukott szemmel szívjuk be az illatát. A fokhagyma szintén nagyon jó hatású, pirítóssal, mézes teával.

Bőséges folyadékfogyasztás

Gyógyteák, ásványvizek legalább 2 liter naponta. Izzadással járó esetekben még ennél is több.

 

Láz- és fájdalomcsillapítás

A hűtőfürdő mellett számtalan gyógyszer kapható lázra. A láz egy védelmi reakciója a szervezetnek. Vigyázzunk, hogy ne veszítse el jelentős szerepét. Mára már talán közismert, hogy csak 38 fok fölött indokolt a láz csillapítás.

 

Torokfertőtlenítés

Számtalan ízű és hatású szopogató tabletta kapható. Csökkenti a szájnyálkahártyán megtelepedett mikroorganizmusok számát, felfüggesztve a szaporodásukat. Csillapíthatja a fájdalmas nyelést. Segít, hogy ne érezzük olyan katasztrofálisan magunkat.

 

Köptetők, köhögéscsillapítók

Gyakran elhangzik ez a kérés egy patikában, hogy: kérek valamit köhögésre!  A szigorúan vett köhögéscsillapítók a száraz köhögést csillapítják, de ha rosszul választjuk ki a gyógyszert akár súlyosbíthatják is azt a helyzetet ha valójában bőséges felköhögendő váladéklerakódás található a légutakban. A köptetők a váladékot segítik felköhögni, köhögtetnek.

A SZÁRAZ köhögés a meghűlés első pár napján fordul elő. Azt jelenti, hogy felköhöghető váladék még nincs. Nem feltétlenül jelenti, hogy nem is lesz, csak ilyenkor még nincs. Így van az, hogy más hatású szer kell az első napokban, és más szükséges pár nap után, figyelve azt, hogy van-e váladéktermelés.

.