Húsvét - Tökéletes húsvéti fonott kalács készítése lépésről lépésre

Húsvét

alon.hu

2024.03.20. 18:57

Íme, itt van a tökéletes húsvéti fonott kalács és egy kakaós fonott kalács receptje.

Először is miért eszünk húsvétkor kalácsot? 
A húsvéti kenyér, a kalács áldozati étel, ami a bőséget, a jólétet és az életet jelképezi; többek között ezért a kalács kihagyhatatlan étel az ünnepi asztalról. Most abban segítünk, hogyan készítheti el a tökéletes húsvéti fonott kalácsot.

 

Néhány extra tipp, mielőtt kalácsot süt:

  • Liszt: legyen laza (átszitálással fellazíthatjuk) és ne legyen kamra hideg (készítsük ki korábban, tegyük napos helyre, ha tudjuk).
  • Élesztő: Az élesztőt soha ne tegyük túl forró tejbe, mert elpusztulnak az élesztőgombák. 38-40 C fokos tej - a kezünknél alig picivel melegebb - az ideális.
  • Dagasztás: Az alapos, erőteljes dagasztás elengedhetetlen, mert különben lapos és tömör lehet a kalács.
  • Kelesztés: A kelesztés is meleg és főleg ne huzatos helyen történjen.
  • Sütés: Mindig előmelegített sütőbe tegyük a kalácsot sütni. Ne legyen túl meleg, - nagyjából 170 fokos - és inkább hosszabb ideig süssük, körülbelül 40 percig. (A sütő egyedi tulajdonságait vegye figyelembe!)

Íme, itt van a tökéletes húsvéti fonott kalács készítése lépésről lépésre.

Húsvéti fonott kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg átszitált, langyos liszt
  • 3 dl langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 4 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 kávéskanál só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 db tojássárgája
  • + 1 tojás a kalács kenéséhez

 

Húsvéti fonott kalács elkészítése:

  • A fonott kalács tésztájához, 1-1,5 dl langyos tejben (a maradékra is szükség lesz) langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá 2-3 evőkanál lisztet és kb. 10 percig langyos helyen letakarva pihentessük.
  • Egy nagy keverőtálba tegyük bele az átszitált, langyos lisztet, a citrom reszelt héját, a sót, morzsoljuk bele a vajat továbbá adjuk hozzá az élesztős tejet valamint a 2 tojássárgáját is.
  • Ha minden belekerült, kezdjük el összedolgozni, dagasztani, mindaddig, míg szép, sima fényes felületű nem lesz. (Itt lesz szükség valószínű a maradék tejre, ill. a lisztet se tegyük még el, mert lehet, hogy közben pótolni kell.) Ha összegyúrtuk, megdagasztottuk a tésztát, szórjuk meg pici liszttel, takarjuk le tiszta konyharuhával és langyos helyen kelesszük kb. fél óráig.
  • Ha a 30 perc eltelt, dagasszuk át újra, majd ismételten kelesszük letakarva, langyos helyen.
  • Ezt követően lisztezett deszkára borítsuk ki és osszuk három egyforma részre. Kb. 30 cm hosszú hengereket formáljunk minden egyes darabból, majd a 3 szálat, mint egy hajfonat fonjuk össze.
  • Helyezzük egy előkészített (kikent, liszttel megszórt) tepsire. Kenjük meg tojással és ismételten tegyük langyos helyre és kelesszük ismételten fél óráig.
  • A sütéshez, melegítsük elő a sütőt 170 fokosra és süssük 40 percig. (A sütő egyedi tulajdonságait vegye figyelembe!)

Jó étvágyat kívánunk húsvétvasárnap reggelén!

Itt van még egy extra kalács recept, amit szintén érdemes megsütni, mely nem csak rendkívül finom, de egyben nagyon mutatós is. A reggeli kávé mellé kitűnő kísérő a kakaós fonott kalács.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.