A közelgő húsvét alkalmából érdemes kipróbálni ezt a nagyon finom és egyben dekoratív kalácsot.
Sokáig eláll és kitűnő kísérő a reggeli kávé mellé is.
Kakaós fonott kalács
Hozzávalók a tésztához
- 60 dkg liszt
- 3 egész tojás
- 3 dl tej
- 6 dkg porcukor
- 2 evőkanál étolaj
- 5 dkg élesztő
Hozzávalók a krémhez
- 25 dkg porcukor
- 3 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál kakaópor
- 20 dkg margarin
A tetejére
Elkészítés
- Az élesztőt kevés langyos cukros tejjel futtassuk fel. Az élesztőhöz a tejet a 3 dl-ből vegyük el! Az élesztőt soha ne tegyük túl forró tejbe, mert elpusztulnak az élesztőgombák. 38-40 C fokos tej - a kezünknél alig picivel melegebb - az ideális.
- A liszt legyen laza és ne túl hideg; ezért, szitáljuk át a lisztet, majd mérjük ki egy nagy keverőtálba.
- Tegyük a laza liszt közepébe a felfuttatott élesztőt, majd adjuk hozzá a tészta többi hozzávalóját is.
- A tésztát gyúrjuk össze. A tészta alapos, erőteljes dagasztás elengedhetetlen, mert különben lapos és tömör lehet a kalács.
- Ezután osszuk 6 egyenlő részre és formáljunk belőlük cipókat. Ezután langyos helyen letakarva 1 órát pihentessük. A kelesztés is meleg és főleg ne huzatos helyen történjen!
- Készítsük el a krémet.
- A krém hozzávalóit, a margarinnal a porcukrot, a vaníliás cukrot habosra keverjük ki. Végül adjuk hozzá az átszitált kakaóport is.
- Melegítsük elő a sütőt.
- A hat cipót egyenként tepsi hosszúságúra nyújtsuk ki és kenjük meg a kakaós krém egy hatodával, majd csavarjuk fel.
- Ezután a hatból vegyünk 3 rudat, fonjuk össze, a végét nyomjuk össze és tegyük a tepsibe. A másik 3 rudat szintén.
- Pihentessük ismét 1 órát.
- Kenjük meg a tetejét tojássárgájával.
- Előmelegített sütőben süssük készre.
A kalácsokhoz jó étvágyat kívánunk húsvétvasárnap reggelén!