Húsvét - Tökéletes húsvéti fonott kalács készítése lépésről lépésre

Húsvét

alon.hu

2024.03.20. 18:57

A közelgő húsvét alkalmából érdemes kipróbálni ezt a nagyon finom és egyben dekoratív kalácsot.
Sokáig eláll és kitűnő kísérő a reggeli kávé mellé is.

Kakaós fonott kalács

Hozzávalók a tésztához 

  • 60 dkg liszt
  • 3 egész tojás
  • 3 dl tej
  • 6 dkg porcukor
  • 2 evőkanál étolaj
  • 5 dkg élesztő

Hozzávalók a krémhez

  • 25 dkg porcukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 20 dkg margarin

A tetejére

  • tojássárgája

Elkészítés

  • Az élesztőt kevés langyos cukros tejjel futtassuk fel. Az élesztőhöz a tejet a 3 dl-ből vegyük el! Az élesztőt soha ne tegyük túl forró tejbe, mert elpusztulnak az élesztőgombák. 38-40 C fokos tej - a kezünknél alig picivel melegebb - az ideális.
  • A liszt legyen laza és ne túl hideg; ezért, szitáljuk át a lisztet, majd mérjük ki egy nagy keverőtálba. 
  • Tegyük a laza liszt közepébe a felfuttatott élesztőt, majd adjuk hozzá a tészta többi hozzávalóját is.
  • A tésztát gyúrjuk össze. A tészta alapos, erőteljes dagasztás elengedhetetlen, mert különben lapos és tömör lehet a kalács.
  • Ezután osszuk 6 egyenlő részre és formáljunk belőlük cipókat. Ezután langyos helyen letakarva 1 órát pihentessük. A kelesztés is meleg és főleg ne huzatos helyen történjen!
  • Készítsük el a krémet.
  • A krém hozzávalóit, a margarinnal a porcukrot, a vaníliás cukrot habosra keverjük ki. Végül adjuk hozzá az átszitált kakaóport is. 
  • Melegítsük elő a sütőt.
  • A hat cipót egyenként tepsi hosszúságúra nyújtsuk ki és kenjük meg a kakaós krém egy hatodával, majd csavarjuk fel.
  • Ezután a hatból vegyünk 3 rudat, fonjuk össze, a végét nyomjuk össze és tegyük a tepsibe. A másik 3 rudat szintén.
  • Pihentessük ismét 1 órát.
  • Kenjük meg a tetejét tojássárgájával.
  • Előmelegített sütőben süssük készre.

A kalácsokhoz jó étvágyat kívánunk húsvétvasárnap reggelén!

.