Így lesz igazán ízletes és zamatos a húsvéti sonka

Húsvét

alon.hu

2024.03.26. 05:37

Előkészületek és hozzávalók.

A húsvéti sonka főzése és az előkészületek lépésről lépésre.

A húsvéti sonka húsvétvasárnap reggel kerül az ünnepi asztalra. Addig még akad egy-két feladat, hogy a sonkánk igazán ízletes, zamatos legyen vasárnap reggel.

A húsvét szó magyar neve telitalálat, hiszen azt jelenti, hogy a negyven napos böjt után húst vételezünk” magunkhoz. A húsvéti sonkát a böjt után, vagyis szombaton már el lehet készíteni, hogy vasárnap reggel fogyaszthassuk.

Hozzávalók

  • Füstölt sonka
  • 1-2 szál fehérrépa
  • 1-2 szál sárgarépa
  • 1 zeller
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 hagyma
  • 8-10 szem egészbors
  • 2-3 db babérlevél

 

Húsvéti sonka főzése, lépésről lépésre

  • A nyers, füstölt sonkát főzés előtt egy éjszakára áztassuk hidegvízbe.
  • Ezért pénteken este tegyük egy fazék vízbe, hogy másnap megfőzhessük. Az áztatás azért szükséges, hogy ne legyen annyira sós.
  • Másnap - szombaton - az áztatóvizet öntsük le a sonkáról. Ismét engedjük fel annyi hidegvizzel, hogy sonkánkat ellepje és a zöldségek is még az edénybe férjenek.
  • Lassú tűzön kezdjük el főzni. Ízesítsük zöldségekkel: fehérrépa, sárgarépa, zeller, hagyma, fokhagyma továbbá borsot, babérlevelet is adhatunk hozzá.
  • A főzési idő függ a sonka súlyától. Ahány kilós a sonka, annyi lesz a főzési idő is. Ha például 3 kilogrammos a sonka, a főzési ideje is körülbelül 3 óra lesz.
  • A sonkát a főzőlevében hagyjuk kihűlni. A tetején megdermedt zsiradékot kanállal szedjük le és csak aztán vegyük ki a főzőléből. Másnap reggelig, tálalásig hűtőszekrényben tároljuk.

+ 1 tipp: Sokkal zamatosabb lesz a főtt tojás, ha a sonka levében főzzük.

Így készíthetünk tökéletes húsvéti fonott kalácsot: Húsvéti fonott kalács készítése lépésről lépésre

.