A húsvéti sonka főzése és az előkészületek lépésről lépésre.
A húsvéti sonka húsvétvasárnap reggel kerül az ünnepi asztalra. Addig még akad egy-két feladat, hogy a sonkánk igazán ízletes, zamatos legyen vasárnap reggel.
A húsvét szó magyar neve telitalálat, hiszen azt jelenti, hogy a negyven napos böjt után „húst vételezünk” magunkhoz. A húsvéti sonkát a böjt után, vagyis szombaton már el lehet készíteni, hogy vasárnap reggel fogyaszthassuk.
Hozzávalók
- Füstölt sonka
- 1-2 szál fehérrépa
- 1-2 szál sárgarépa
- 1 zeller
- 1 fej fokhagyma
- 1 hagyma
- 8-10 szem egészbors
- 2-3 db babérlevél
Húsvéti sonka főzése, lépésről lépésre
- A nyers, füstölt sonkát főzés előtt egy éjszakára áztassuk hidegvízbe.
- Ezért pénteken este tegyük egy fazék vízbe, hogy másnap megfőzhessük. Az áztatás azért szükséges, hogy ne legyen annyira sós.
- Másnap - szombaton - az áztatóvizet öntsük le a sonkáról. Ismét engedjük fel annyi hidegvizzel, hogy sonkánkat ellepje és a zöldségek is még az edénybe férjenek.
- Lassú tűzön kezdjük el főzni. Ízesítsük zöldségekkel: fehérrépa, sárgarépa, zeller, hagyma, fokhagyma továbbá borsot, babérlevelet is adhatunk hozzá.
- A főzési idő függ a sonka súlyától. Ahány kilós a sonka, annyi lesz a főzési idő is. Ha például 3 kilogrammos a sonka, a főzési ideje is körülbelül 3 óra lesz.
- A sonkát a főzőlevében hagyjuk kihűlni. A tetején megdermedt zsiradékot kanállal szedjük le és csak aztán vegyük ki a főzőléből. Másnap reggelig, tálalásig hűtőszekrényben tároljuk.
+ 1 tipp: Sokkal zamatosabb lesz a főtt tojás, ha a sonka levében főzzük.
Így készíthetünk tökéletes húsvéti fonott kalácsot: Húsvéti fonott kalács készítése lépésről lépésre