Mit süssünk, főzzünk húsvétkor? - Tökéletes húsvéti sültek, melyeket lehetetlen elrontani
Húsvét
alon.hu
2024.03.22. 04:37
Egyszerűek, finomak és gyorsan elkészíthetőek.
Tökéletes ünnepi menü húsvétkor a sült csirke vagy a pulykasült. Egyszerűek, finomak és nem szükséges a fél délelőttöt a konyhában tölteni. Sütéskor, ha néhány egyszerű szabályt betartunk, akkor valóban kívül ropogós, belül szaftos és puha lesz a csirke vagy a pulyka húsa.
Előkészítéskor, sütéskor ezekre figyelj!
Miután megmostad a húst, alaposan töröld szárazra, hogy a zsiradékot, amivel sütés közben kenegeted, magába tudja szívni.
Az első 20-25 percben fólia alatt süsd a húst!
Csak a sütés végén emeld csak magasabbra a sütő hőmérsékletét, mert így lesz kívül ropogós a bőre, de ugyanakkor nem szárad ki a húsa.
Sütés közben - amikor már nincs fólia rajta - többször kenegesd zsiradékkal, erre a fokhagymás-petrezselymes fűszervaj tökéletes választás.
Ha elfogyott a vaj, már saját levével, zsírjával is locsolgathatod. Lényeges, hogy ezt minél többször tedd meg, mert így lesz omlós a húsa.
Sült csirke
Milyen ünnepi menü legyen húsvétkor? - Sült csirke
Hozzávalók:
1 közepes egész csirke
20 dkg vaj vagy fokhagymás fűszervaj
1 fej fokhagyma
Só, bors, de tehetünk rá még - amennyiben szeretjük - majorannát is.
Elkészítés:
Helyezd az előkészített egész csirkét vagy csirkedarabokat a tepsibe!
Kívül-belül sózd, borsozd meg!
Vágj rá fokhagymagerezdeket!
Önts a csirke alá 1 dl vizet!
Tegyél rá alufóliát és helyezd a hideg sütőbe!
Fél óra múlva jöhet az első fűszervajas kenegetés ill. locsolás.
Ezt a műveletet kb. 10-15 percenként ismételd meg!
A sütés utolsó 5-10 percében állítsd a sütőt magasabb hőfokra, hogy ropogós legyen a bőre, de közben figyeld arra, nehogy kiszáradjon!
A grillcsirke bármilyen körettel tálalható. Adhatunk hozzá sült krumplit, pirított burgonyát, párolt zöldségeket, Jázmin rizst, friss salátát, de akár gyümölcsköretet is.
Fokhagymás pulykasült
Hozzávalók:
Személyenként 1-1 pulykacomb vagy pulykamell. De lehet egész pulyka is
20 dkg vaj vagy fokhagymás fűszervaj
1 fej fokhagyma
Só, bors.
Elkészítés:
Helyezd az előkészített pulykacombokat a tepsibe!
Kívül-belül sózd, borsozd meg!
Vágj rá fokhagymagerezdeket!
Önts a pulykadarabok alá 1 dl vizet!
Tegyél rá alufóliát és helyezd a hideg sütőbe!
Fél óra múlva jöhet az első fűszervajas kenegetés ill. locsolás.
Ezt a műveletet kb. 10-15 percenként ismételd meg!
A sütés utolsó 5-10 percében állítsd a sütőt magasabb hőfokra, hogy ropogós legyen a bőre, de közben figyeld arra, nehogy kiszáradjon!
A pulykasült bármilyen körettel tálalható. Kínálhatjuk burgonyapürével, jázmin rizzsel vagy akár párolt zöldségekkel is.
Milyen ünnepi menü legyen húsvétkor? - Kifogástalan fogások az ünnepi asztalra >>>