Mit süssünk, főzzünk húsvétkor? - Tökéletes húsvéti sültek, melyeket lehetetlen elrontani

Húsvét

alon.hu

2024.03.22. 04:37

Egyszerűek, finomak és gyorsan elkészíthetőek.

Tökéletes ünnepi menü húsvétkor a sült csirke vagy a pulykasült. Egyszerűek, finomak és nem szükséges a fél délelőttöt a konyhában tölteni. Sütéskor, ha néhány egyszerű szabályt betartunk, akkor valóban kívül ropogós, belül szaftos és puha lesz a csirke vagy a pulyka húsa.

Előkészítéskor, sütéskor ezekre figyelj!

  • Miután megmostad a húst, alaposan töröld szárazra, hogy a zsiradékot, amivel sütés közben kenegeted, magába tudja szívni.
  • Az első 20-25 percben fólia alatt süsd a húst!
  • Csak a sütés végén emeld csak magasabbra a sütő hőmérsékletét, mert így lesz kívül ropogós a bőre, de ugyanakkor nem szárad ki a húsa.
  • Sütés közben - amikor már nincs fólia rajta - többször kenegesd zsiradékkal, erre a fokhagymás-petrezselymes fűszervaj tökéletes választás.
  • Ha elfogyott a vaj, már saját levével, zsírjával is locsolgathatod. Lényeges, hogy ezt minél többször tedd meg, mert így lesz omlós a húsa.

Sült csirke

Sült csirke
Milyen ünnepi menü legyen húsvétkor? - Sült csirke

Hozzávalók:

  • 1 közepes egész csirke
  • 20 dkg vaj vagy fokhagymás fűszervaj
  • 1 fej fokhagyma
  • Só, bors, de tehetünk rá még - amennyiben szeretjük - majorannát is.

Elkészítés:

  • Helyezd az előkészített egész csirkét vagy csirkedarabokat a tepsibe!
  • Kívül-belül sózd, borsozd meg!
  • Vágj rá fokhagymagerezdeket!
  • Önts a csirke alá 1 dl vizet!
  • Tegyél rá alufóliát és helyezd a hideg sütőbe!
  • Fél óra múlva jöhet az első fűszervajas kenegetés ill. locsolás.
  • Ezt a műveletet kb. 10-15 percenként ismételd meg!
  • A sütés utolsó 5-10 percében állítsd a sütőt magasabb hőfokra, hogy ropogós legyen a bőre, de közben figyeld arra, nehogy kiszáradjon!

A grillcsirke bármilyen körettel tálalható. Adhatunk hozzá sült krumplit, pirított burgonyát, párolt zöldségeket, Jázmin rizst, friss salátát, de akár gyümölcsköretet is.

 

Fokhagymás pulykasült

Hozzávalók:

  • Személyenként 1-1 pulykacomb vagy pulykamell. De lehet egész pulyka is
  • 20 dkg vaj vagy fokhagymás fűszervaj
  • 1 fej fokhagyma
  • Só, bors.

Elkészítés:

  • Helyezd az előkészített pulykacombokat a tepsibe!
  • Kívül-belül sózd, borsozd meg!
  • Vágj rá fokhagymagerezdeket!
  • Önts a pulykadarabok alá 1 dl vizet!
  • Tegyél rá alufóliát és helyezd a hideg sütőbe!
  • Fél óra múlva jöhet az első fűszervajas kenegetés ill. locsolás.
  • Ezt a műveletet kb. 10-15 percenként ismételd meg!
  • A sütés utolsó 5-10 percében állítsd a sütőt magasabb hőfokra, hogy ropogós legyen a bőre, de közben figyeld arra, nehogy kiszáradjon!

A pulykasült bármilyen körettel tálalható. Kínálhatjuk burgonyapürével, jázmin rizzsel vagy akár párolt zöldségekkel is.

Milyen ünnepi menü legyen húsvétkor? - Kifogástalan fogások az ünnepi asztalra >>>

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.