Mit süssünk, főzzünk nagypénteken? Gyors húsmentes ételek és ötletek nagypéntekre
Húsvét
alon.hu
2024.03.25. 04:37
A legszigorúbb böjti napok jönnek.
Küszöbön a húsvét, de előtte a legszigorúbb böjti napok jönnek. Ehhez ajánlunk néhány húsmentes ételt.
Nagypénteken - húsvét előtti pénteken - tilos húst enni, ekkor a legszigorúbb a böjt. Előtte csütörtökön, a hiedelmekhez szerint, salátát, spenótot, illetve csalánt főztek, hogy jó legyen a termés. Nagycsütörtököt emiatt sok helyen zöldcsütörtöknek is hívták.
Segítünk abban, hogy mi legyen a nagypénteki vagy zöldcsütörtöki menü.
Brokkolikrémleves
Mit süssünk, főzzünk nagypénteken?
Hozzávalók:
1 fej brokkoli
2 dl tejszín
2 dl tej
4-5 dkg vaj
só, bors, szerecsendió
3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál liszt
A tálaláshoz sajt vagy levesgyöngy
Elkészítés:
A brokkolit rózsákra szedve, sós vízben főzzük meg.
A krémleves alapját készítsük el. A tűzhelyen olvasszuk fel a vajat. Tegyük bele a lisztet és kevergetve pirítsuk meg egy kicsit.
Mehet bele a só, bors és a szerecsendió és a fokhagyma. Tegyük félre.
A brokkolit szűrjük le, majd botmixerrel pépesítsük. A főzővízéből is mehet hozzá.
A krémleves alapjához öntsük hozzá.
Lassú tűzön, néhány percig forraljuk össze. Végül öntsük hozzá a tejszínt is.
Sajttal vagy levesgyönggyel tálaljuk
Mit süssünk, főzzünk nagypénteken? - Elronthatatlan húsmentes fogások a szigorú böjti napokra >>> Sajtos cukkinilepény, császármorzsa és juhtúrós gnocchi
Palacsinta
Mit süssünk, főzzünk nagypénteken?
Hozzávalók (nagyjából 12 db-hoz)
1 tojás
15 dkg liszt
csipetnyi só
3 dl tej
1 dl szénsavas ásványvíz vagy szódavíz
1 ek. olaj
A sütéshez olaj
Elkészítés
A tojást, a liszttel, a csipetnyi sóval és tejjel csomómentesre keverjük el.
Apránként adjuk hozzá a szóda- vagy ásványvizet és az 1 ek. olajat is.
Tegyük félre 20-25 percre.
Ha megvolt a pihentetés, forrósítsuk fel a palacsintasütőt. Picit kenjük ki olajjal és egy merőkanálnyit tegyünk a tésztából a tűzhelyről felemelt serpenyőbe. Döntsük picit jobbra, balra, hogy a tészta szétterüljön a palacsintasütőben. Süssük meg a tészta egyik oldalát, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is.
A kész palacsintát csúsztassuk egy tányérra és süssük meg a palacsintákat.
A kész palacsintákat megtölthetjük túróval, lekvárral, kakaóporral.