Óraátállítás - Hamarosan kezdődik a nyári időszámítás

Óraátállítás

alon.hu

2024.03.23. 04:37

Az idén ekkor kezdődik a nyári időszámítás.

A nyári időszámítás jelenleg a világ több mint száz országában egységesen elfogadott rendszer, amellyel a helyi időt tavasztól egy órával előre állítják a helyi időzóna idejéhez képest.

Az uniós tagállamokban a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. Míg a téli időszámítás kezdete október utolsó vasárnapja, a vége pedig március utolsó vasárnapja.

Így az idei nyári időszámítás 

2024. március 31-én, vasárnap hajnalban kezdődik. Március 31-én kell hajnali 2 órakor előbbre állítani az órákat hajnali 3 órára.

Az idei téli óraátállításkor pedig október 27-én, vasárnap hajnali 3 órakor kell visszaállítani az órát 2 órára.

Az óraátállítás lényege, hogy a szokásos ébrenléti idő - általában a reggel hét és az este tíz óra közötti periódus - megközelítően egybeessen a természetes világosság idejével, így kevesebb mesterséges megvilágításra, kevesebb energiára van szükség.

A nyári időszámítás ötletét Benjamin Franklin vetette fel először, 1784-ben, a világítási költségek csökkentése érdekében. A  nyári időszámítást a világon elsőként, 1916-ban a Német Császárság és az Osztrák-Magyar Monarchia alkalmazta, részben az üzemanyag háborús célokra való megtakarítása érdekében.

Magyarországon 1954 és 1957 között az elektromos kapacitási nehézségek miatt alkalmazták a nyári időszámítást. 1958 és 1979 között szünetelt, majd 1980-ban újra bevezették, de akkor még egy hónappal rövidebb volt a nyári időszámítás időszaka.

Európában 1996-tól egységesítették a rendszert. 2001-ben a nyári időszámítás szabályait az Európai Unió irányelvben rögzítette, hogy az egységes piacon az addigi gyakorlattal ellentétben egyszerre történjen az óraátállítás. 

A jelenleg érvényben lévő irányelv szerint az uniós tagállamoknak március utolsó vasárnapján kell váltani nyári időszámításra, és október utolsó vasárnapján a télire.

Az óraátállítás sokakat megvisel, de bizonyos káros hatásait ki lehet küszöbölni, ha időben elkezdjük magunkat hozzászoktatni az "új időszámításhoz".

.