EU-s országok zászlóinak színeivel világítják meg a római Colosseumot

MTI

2024.04.30. 18:05

A húsz évvel ezelőtt csatlakozó országok zászlóinak színeivel világítják meg a római Colosseumot az EU-bővítés évfordulóján

Magyarország nemzeti színei is megvilágítják a Colosseumot az Európai Unió 2004-es bővítésének évfordulóján Rómában kedd este, amikor a húsz évvel ezelőtt csatlakozó tíz tagállam zászlóinak színeit vetítik az ókori amfiteátrumra.

Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország, valamint Ciprus és Málta csatlakozott az Európai Unióhoz 2004. május 1-jén.

A keddi ünnepségen részt vesznek a tíz ország diplomáciai képviseleteinek tagjai.  

A római amfiteátrumot a május 9-i Európa-napon is kivilágítják; akkor kék színnel, és a Colosseum jelképesen részt vesz a júniusban esedékes európai parlamenti választási kampányban is. A következő hetekben ugyanis az Európai Unió által is használt, körben 12 arany színű csillagot tartalmazó kék zászlót vetítik az emlékműre a Use Your Vote (Élj a voksoddal!) angol felirattal.

Az olasz kulturális minisztérium keddi bejelentése szerint május 9-től három kistelepülés öltözik kék színbe; Piemont tartományban Rosignano Monferrato, Umbriában Otricoli, valamint Gerace Calabriában. Ezeken kívül számos más műemléket, intézményt, régészeti emléket is megvilágítanak a "közös kulturális értékek jelentősége hangsúlyozására, amelyek az európai identitás alapját képzik".

.