Mit süssünk, főzzünk? Így használjuk fel a maradék sonkát - 4 nagyszerű recept
Húsvéti receptek
alon.hu
2024.04.01. 09:08
Íme, néhány ötlet miként használjuk fel a maradék sonkát.
Ha a maradék sonkát se pizzára, se főzelékhez nem szeretnénk felhasználni, akkor jöhet a B, vagy a C-terv; mint például a sonkás tészta, vagy akár Pasta Carbonara, most kivételesen nem baconből; de akár a sonkás-hagymás muffin vagy most akár egy kis zöldséggel megbolondított tészta is versenybe szállhat.
Pasta Carbonara
Hozzávalók:
30-40 dkg spagetti tészta, személyenként 10 dkg
25 dkg sonka
4 dl főzőtejszín
2-3 gerezd fokhagyma
5 dkg parmezánsajt
Só, bors
2 tojássárgája
Elkészítés:
Tegyük fel a tésztának a főzővizet és főzzük ki a spagettitésztát.
Pici olajon pirítsunk meg a felaprított sonkát.
Tűzhelyen egy edényben keverjük össze a 2 tojássárgáját, a tejszínt, a borsot, a sót (ha szükséges) és a zúzott fokhagymát. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett melegítsünk össze.
Ha kifőtt a tészta, tegyük egy tálba. Öntsük le a tejszínes keverékkel, majd tegyük rá a pirított sonkát.
Legvégén szórjuk meg parmezánnal.
Sonkás tészta
Hozzávalók
40 dkg száraztészta (személyenként 10 dkg száraz tészta)
40 dkg füstölt-főtt sonka
1 nagy pohár tejföl
őrölt bors
őrölt szerecsendió
20 dkg reszelt sajt
1 ek. olaj
só
Elkészítés:
A tésztát bő vízben főzzük ki.
A sonkát vágjuk apró darabokra, a sajtos reszeljük le.
Vegyünk egy hőálló üvegtálat, kicsit kenjük ki olajjal.
Tegyünk egy réteg kifőtt tésztát az edény aljára, majd arra egy réteg darabolt sonkát és sajtot, majd arra a tejfölt.
Mindaddig rétegezzük, míg elfogynak a hozzávalók.
Sütőben süssük össze, kb. 20 perc alatt.
Pihentetés után tálaljuk.
Így használjuk fel a maradék sonkát - 4 nagyszerű recept