Mit süssünk, főzzünk? Így használjuk fel a maradék sonkát - 4 nagyszerű recept

Húsvéti receptek

alon.hu

2024.04.01. 09:08

Így használjuk fel a maradék sonkát - 4 nagyszerű recept

Zöldséges, sonkás, sajtos rakott tészta

Így használjuk fel a maradék sonkát - 4 nagyszerű recept
Így használjuk fel a maradék sonkát - Zöldséges, sonkás, sajtos rakott tészta

Hozzávalók:

  • 30-40 dkg tészta, személyenként 10 dkg
  • 6 tojás
  • 10 dkg ementáli sajt
  • 25 dkg füstölt sonka
  • 10 dkg zöldborsó
  • 10 dkg kukorica
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl tej
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyem
    (Természetesen, bármilyen zöldséggel elkészíthető. Lehet benne, cukkini, répa, brokkoli akár paradicsom is.)

Sonkás tészta

Elkészítés:

  • Fonnyasszuk meg a felaprított hagymát. Adjuk hozzá a felkockázott sonkát, majd a zöldborsót és a kukoricát. Pirítsuk pár percig a keveréket.
  • Verjük fel a tojásokat, öntsük hozzá a tejet, reszeljük bele a sajtot, adjuk hozzá a felaprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk.
  • Keverjük el a tojást az előzőleg kifőzött tésztával és a zöldséges raguval.
  • Tegyük tepsibe vagy őzgerincformába.
  •  220 fokos sütőben 30 perc alatt süssük készre.
  • 40 dkg száraztészta (személyenként 10 dkg száraz tészta)
  • ​40 dkg füstölt-főtt sonka
  • 1 nagy pohár tejföl
  • őrölt bors
  • őrölt szerecsendió
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 1 ek. olaj

Elkészítés:

  • A tésztát bő vízben főzzük ki.
  • A sonkát vágjuk apró darabokra, a sajtos reszeljük le.
  • Vegyünk egy hőálló üvegtálat, kicsit kenjük ki olajjal.
  • Tegyünk egy réteg kifőtt tésztát az edény aljára, majd arra egy réteg darabolt sonkát és sajtot, majd arra a tejfölt.
  • Mindaddig rétegezzük, míg elfogynak a hozzávalók.
  • Sütőben süssük össze, kb. 20 perc alatt.
  • Pihentetés után tálaljuk.

 

Sonkás-hagymás muffin recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg nyers sonka
  • 1 tojás
  • 1 dl olaj
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl joghurt
  • 3 teáskanál sütőpor
  • őrölt feketebors
  • só kb.
  • 10 dkg sajt

Elkészítés:

  • Vágjuk össze a sonkát és a vöröshagymát kisebb kockákra.
  • Tegyük egy edénybe és adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is.
  • Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőporral, majd ízesítsük sóval, borssal.
  • Egy másik tálban verjük fel a tojást és keverjük hozzá az olajat, majd a joghurtot.
  • Öntsük hozzá a lisztes, valamint a sonkás keveréket, s könnyedén dolgozzuk össze az egészet. Tegyük bele a reszelt sajtot is a tésztába.
  • A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
  • A kész tésztát kanalazzuk bele a formákba (ne teljesen tele, mert a tészta, sütés közben feljön.)
  • Tetejüket is megszórhatjuk sajttal, ha maradt.
  • Alsó-felső sütési módon a középső sínen süssük készre kb. 25 perc alatt.
.