Elmarasztalták Lengyelországot az elektronikus megfigyelési rendszere miatt

MTI

2024.05.28. 22:07

Megállapították, hogy az az állampolgárok túlzott megfigyeléséhez vezethet.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddi határozatában elmarasztalta Lengyelországot elektronikus megfigyelési rendszere miatt, megállapítva, hogy az az állampolgárok túlzott megfigyeléséhez vezethet - közölte a strasbourgi székhelyű testület.

Öt lengyel állampolgár - köztük a varsói ügyvédi kamara elnöke - 2017-ben és 2018-ban az EJEB-hez fordult, arra hivatkozva, hogy a 2016-ban hatályba lépett terrorizmus elleni törvény megfigyelésre vonatkozó pontjai ellentétesek az Emberi Jogok Európai Egyezményének azon cikkelyével, amely a magánélethez való jogot garantálja.

"A lengyel jog nem nyújt elegendő biztosítékot a megfigyelés túlzott alkalmazásának és az állampolgárok magánéletébe való indokolatlan beavatkozásnak a megakadályozására, és e garanciák hiányát nem ellensúlyozza kellőképpen a bírósági felülvizsgálat jelenlegi mechanizmusa" - olvasható a testület határozatában.

A törvényszék bírái megállapították, hogy a szóban forgó jogszabály "olyan megfigyelési rendszert hozott létre, amelynek keretében gyakorlatilag a távközlési és internetszolgáltatások bármely felhasználóját lehallgathatják anélkül, hogy erről valaha is tájékoztatnák".

Azt is helytelenítették, hogy "a lengyel jog nem nyújt hatékony jogorvoslatot annak a személynek, aki úgy véli, hogy titkos megfigyelés alanya lett".

A 2016-os törvényt már hatályba lépése évében bírálta az Európa Tanács független jogászokból álló tanácsadó szerve, a Velencei Bizottság. A szakértők úgy vélték, hogy a törvény nagymértékben kiterjeszti a kormány hozzáférését az internetes adatforgalomhoz, és túlzott megfigyelési jogköröket biztosít a rendőrségnek és a titkosszolgálatoknak.

.