Mit süssünk, főzzünk karácsonykor? - Tökéletes ünnepi sültek, melyeket lehetetlen elrontani

Ünnepi recept

alon.hu

2024.12.18. 17:25

Tökéletes karácsonyi sültek az ünnepekre.

Tökéletes ünnepi fogás karácsonykor a csirkesült vagy a pulykasült. Ezek a sültek egyszerűek, finomak és majdnem szinte maguktól megsülnek. Sütéskor azonban, néhány egyszerű szabályt érdemes betartani, hogy valóban kívül ropogós, belül szaftos és puha legyen a csirke vagy a pulyka húsa.

Előkészítéskor, sütéskor ezekre figyelj!

 

  • Miután megmostad a húst, alaposan töröld szárazra, hogy a zsiradékot, amivel sütés közben kenegeted, magába tudja szívni.
  • Az első 20-25 percben fólia alatt süsd a húst!
  • Csak a sütés végén emeld magasabbra a sütő hőmérsékletét, mert így lesz kívül ropogós a bőre, de ugyanakkor nem szárad ki a húsa.
  • Sütés közben - amikor már nincs fólia rajta - többször kenegesd zsiradékkal, erre a fokhagymás-petrezselymes fűszervaj például tökéletes választás.
  • Ha elfogyott a vaj, már saját levével, zsírjával is locsolgathatod. Lényeges, hogy ezt minél többször tedd meg, mert így lesz omlós a húsa.

Sült csirke

Mit süssünk karácsonykor? - A tökéletes sült csirke

Mit süssünk karácsonykor? 

Hozzávalók:

  • 1 közepes egész csirke
  • ​20 dkg vaj vagy fokhagymás fűszervaj
  • 1 fej fokhagyma
  • Só, bors, de tehetsz rá még majorannát vagy rozmaringot is.

Elkészítés:

  • Helyezd az előkészített egész csirkét vagy csirkedarabokat a tepsibe!
  • Kívül-belül sózd, borsozd meg!
  • Vágj rá fokhagymagerezdeket!
  • Önts a csirke alá 1 dl vizet.
  • Tegyél rá alufóliát és helyezd a hideg sütőbe!
  • Fél óra múlva jöhet az első fűszervajas kenegetés ill. locsolás.
  • Ezt a műveletet néhányszor ismételd meg!
  • A sütés utolsó 5-10 percében állítsd a sütőt magasabb hőfokra, hogy ropogós legyen a bőre, de közben figyeld arra, nehogy kiszáradjon!

A grillcsirke bármilyen körettel felszolgálható. Tálalhatjuk párolt zöldségekkel, rizzsel, friss salátával, de akár gyümölcsköretettel is.

 

Baconbe tekert aszalt szilvás csirkemell

Mit süssünk, főzzünk karácsonykor? Tökéletes ünnepi sültek, melyeket lehetetlen elrontani


Mit süssünk, főzzünk karácsonykor? - Baconbe tekert aszalt szilvás csirkemell

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 db csirkemell filé v. egy darab (850 g-os) pulykamell filé
  • 250 g aszalt szilva
  • 1 cs. baconszalonna
  • só, bors

Elkészítés

  • A hús mossunk meg, töröljük szárazra.
  • Szeleteljük nagyobb szeletekre, hogy göngyölni, tölteni tudjuk.
  • A hússzeleteket klopfoljuk ki, sózzuk, borsozzuk.
  • Minden szeletre tegyünk 3-4 aszalt szilvát. A hússzeleteket tekerjük fel, majd tekerjünk kívülről rá egy vagy két baconszeletet.
  • Egy olajjal kikent tűzálló tálba sorakoztassuk a husikat.
  • A sütőtálat alufóliával takarjuk le.
  • 180 fokos sütőben 30 percig süssük a húst.
  • Ezt követően az alufóliát vegyük le és fólia nélkül további 15 percig süssük a húst.
  • Zöldségágyon, Jázmin rizzsel tálaljuk.

Mit süssünk, főzzünk karácsonykor? - Tökéletes ünnepi sültek, melyeket lehetetlen elrontani >>>

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.