Mit süssünk, főzzünk karácsonykor? - Tökéletes ünnepi sültek, melyeket lehetetlen elrontani
Ünnepi recept
alon.hu
2024.12.18. 17:25
Tökéletes karácsonyi sültek az ünnepekre.
Tökéletes ünnepi fogás karácsonykor a csirkesült vagy a pulykasült. Ezek a sültek egyszerűek, finomak és majdnem szinte maguktól megsülnek. Sütéskor azonban, néhány egyszerű szabályt érdemes betartani, hogy valóban kívül ropogós, belül szaftos és puha legyen a csirke vagy a pulyka húsa.
Előkészítéskor, sütéskor ezekre figyelj!
Miután megmostad a húst, alaposan töröld szárazra, hogy a zsiradékot, amivel sütés közben kenegeted, magába tudja szívni.
Az első 20-25 percben fólia alatt süsd a húst!
Csak a sütés végén emeld magasabbra a sütő hőmérsékletét, mert így lesz kívül ropogós a bőre, de ugyanakkor nem szárad ki a húsa.
Sütés közben - amikor már nincs fólia rajta - többször kenegesd zsiradékkal, erre a fokhagymás-petrezselymes fűszervaj például tökéletes választás.
Ha elfogyott a vaj, már saját levével, zsírjával is locsolgathatod. Lényeges, hogy ezt minél többször tedd meg, mert így lesz omlós a húsa.
Sült csirke
Mit süssünk karácsonykor?
Hozzávalók:
1 közepes egész csirke
20 dkg vaj vagy fokhagymás fűszervaj
1 fej fokhagyma
Só, bors, de tehetsz rá még majorannát vagy rozmaringot is.
Elkészítés:
Helyezd az előkészített egész csirkét vagy csirkedarabokat a tepsibe!
Kívül-belül sózd, borsozd meg!
Vágj rá fokhagymagerezdeket!
Önts a csirke alá 1 dl vizet.
Tegyél rá alufóliát és helyezd a hideg sütőbe!
Fél óra múlva jöhet az első fűszervajas kenegetés ill. locsolás.
Ezt a műveletet néhányszor ismételd meg!
A sütés utolsó 5-10 percében állítsd a sütőt magasabb hőfokra, hogy ropogós legyen a bőre, de közben figyeld arra, nehogy kiszáradjon!
A grillcsirke bármilyen körettel felszolgálható. Tálalhatjuk párolt zöldségekkel, rizzsel, friss salátával, de akár gyümölcsköretettel is.
Baconbe tekert aszalt szilvás csirkemell
Mit süssünk, főzzünk karácsonykor? - Baconbe tekert aszalt szilvás csirkemell
Hozzávalók 4 személyre
4 db csirkemell filé v. egy darab (850 g-os) pulykamell filé
250 g aszalt szilva
1 cs. baconszalonna
só, bors
Elkészítés
A hús mossunk meg, töröljük szárazra.
Szeleteljük nagyobb szeletekre, hogy göngyölni, tölteni tudjuk.
A hússzeleteket klopfoljuk ki, sózzuk, borsozzuk.
Minden szeletre tegyünk 3-4 aszalt szilvát. A hússzeleteket tekerjük fel, majd tekerjünk kívülről rá egy vagy két baconszeletet.
Egy olajjal kikent tűzálló tálba sorakoztassuk a husikat.
A sütőtálat alufóliával takarjuk le.
180 fokos sütőben 30 percig süssük a húst.
Ezt követően az alufóliát vegyük le és fólia nélkül további 15 percig süssük a húst.
Zöldségágyon, Jázmin rizzsel tálaljuk.
Mit süssünk, főzzünk karácsonykor? - Tökéletes ünnepi sültek, melyeket lehetetlen elrontani >>>