Mit süssünk karácsonyra? – Három hihetetlenül finom és gyors süti, amely egyetlen egy karácsonyi asztalról sem hiányozhat
Advent
alon.hu
2024.12.10. 18:37
Három süti, amely egyetlen egy karácsonyi asztalról sem hiányozhat. Ebből kettő sokáig eláll, a harmadikat pedig még sütni sem kell.
Hirdetés
Az első két süti az ünnepek előtt néhány nappal korábban elkészíthető és jól záródó fémdobozban sokáig friss, finom és illatos marad. A harmadik annyira egyszerű, hogy még a sütőt sem kell bekapcsolni. Az egyetlen titka, hogy tálalás előtt legalább egy nappal korábban érdemes elkészíteni.
Baracklekváros linzer
Sokáig eláll, érdemes egyből dupla adagot készíteni.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj (szobahőmérsékletűnél hidegebb legyen) nem szabad felolvasztani
10 dkg cukor
1 db tojássárgája
1 cs. vaníliás cuko
1 citrom héja lereszelve
1 teáskanál sütőpor
Tölteni: sárgabaracklekvár
Elkészítés:
Először a lisztet, a porcukrot, a sütőport, a vaníliás cukrot keverjük össze.
A száraz alapanyagokhoz reszeljük hozzá a jó alaposan megmosott (lehetőleg bio) citrom héját. A vajat kockázzuk apró darabokra, adjuk a tésztához a tojássárgájával együtt.
A hozzávalókat gyorsan dolgozzuk össze, (ha sokáig gyúrjuk a tészta a kéz melegétől ragacsossá válhat) majd formázzuk cipóvá. Csomagoljuk folpackba és 1 órára tegyük hűvös helyre.
Sütőpapírral béleljünk ki két nagy tepsit.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. (Légkeveréses)
Ha letelt a pihentetés ideje, picit gyúrjuk át a tésztát. A tészta felét nagyon vékonyan lisztezett felületen - még finomabb, ha porcukrozott felületen csináljuk - nyújtsuk kb. 0.5 cm vastagságúra.
A linzerkiszúróval szúrjuk ki a formákat és sorakoztassuk a tepsibe.
Tegyük az előmelegített sütőbe és 10 perc alatt süssük készre, de azért közben nézzünk rá, mert sütőtől is függ a sütési idő.
Forrón még törik, de baracklekvártól bepuhul.
Két sütit baracklekvárral ragasszuk össze. A lyukas sütik közepébe még egy pötty lekvárt is cseppenthetünk.
Végül vaníliás porcukorral hintsük meg a sütiket.
Nagyon sokáig eláll és finom.
Jól záródó fémdobozban tároljuk.
A következő karácsonyi süti, amikor készül, a friss narancshéj és citrom valamint a fahéj és szegfűszeg illata a család apraja-nagyját a konyhába csalogatja. >>>