Mit süssünk karácsonyra? – Három hihetetlenül finom és gyors süti, amely egyetlen egy karácsonyi asztalról sem hiányozhat
Advent
alon.hu
2024.12.10. 18:37
Hirdetés
Díszíthető mézeskalács, ami nagyon sokáig friss marad. Nem hiányozhat egyetlen egy karácsonyi asztalról sem. Amikor készül, a friss narancshéj és citrom valamint a fahéj és szegfűszeg illata a család apraja-nagyját a konyhába csalogatja.
Igazi, díszíthető mézeskalács
Igazi, díszíthető mézeskalács
Elkészítés: 30 perc + 1 óra + a pihentetési idő
1 db 41 kcal/172KJ
Hozzávalók 70 darabhoz
50 g vaj vagy margarin
60 g cukor
125 g méz
250 g liszt
1 tasak sütőpor
½ kk. szódabikarbóna
1-1 mk. őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, fehér bors
citrom és narancs reszelt héja
1+1 tojás
100 g dió vagy mogyoró a díszítéshez
Elkészítés
A vajat ill. margarint, a cukrot és a mézet addig melegítsük, amíg a cukor fel nem olvad, majd vízfürdőben hűtsük le.
A lisztet, sütőporral, szódabikarbónával, az őrölt fűszerekkel, a reszelt citrom- és narancshéjjal keverjük össze.
Egy tojást dolgozunk el a mézes masszában, majd fakanállal keverjük a liszthez. (Most még ragad, de nem baj!)
Tetejét simítjuk el, takarjuk le és 5-12 órára tegyük hideg helyre.
2-3 nagy sütőlapot sütőpapírral béleljünk ki. A tésztát liszttel meghintett munkalapon kb. 3 mm vékonyra nyújtsuk ki. Ezután szúrjuk ki formákat, majd helyezzük a tepsibe. Mindegyik tetejét tojással kenjük meg, majd díszítsük. A leesett darabokat gyúrjuk össze, nyújtsuk ki majd formázzuk, míg el nem fogy a tészta.
A sütőt 200 °C fokra melegítsük fel és kb. 7-8 perc alatt süssük készre. A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
Frissen kemény, néhány nap múlva megpuhul. Jól záródó dobozban nagyon sokáig eltartható. Érdemes egyből dupla adagot készíteni, mert nagyon hamar elfogy.
Végül következzék az, ami még sütést sem igényel. >>>