Mit süssünk karácsonykor? - Itt van három tökéletes karácsonyi süti, sokáig elállnak és lehetetlen elrontani. >>>
Citromos mákos keksz
Mit süssünk karácsonykor? - Citromos-mákos keksz
Hozzávalók:
- 340 g finomliszt
- 40 g egész mák
- 1 ek. sütőpor
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 1 kk. só
- 150 g puha vaj + plusz egy kevés a sütéshez
- 150 g kristálycukor
- 50 g barna cukor
- 2 db nagy tojás
- 2 db citrom leve és héja
- 180 g kefir
- 70 g porcukor átszitálva
- 1 kk. só
Elkészítése:
- A sütőt 180 fokra melegítsük elő. Sütőpapírral béleljünk ki egy nagyobb tepsit.
- A lisztet, a mákot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót alaposan keverjük össze.
- A puha vajat és a cukrokat fehéredésig keverjük, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat, a citromhéjat és a citromlé felét.
- Lazán forgassuk hozzá a szárazanyagok felét, és a kefirt, végül a maradék szárazanyagokat.
- Vegyünk elő egy evő- vagy fagyiskanalat, és tegyünk kis egyforma halmokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, kb. 5 centi távolságra egymástól.
- Az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük világosra. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- Egy kisebb tálban keverjük csomómentesre a maradék citromlevet és az átszitált porcukrot és ezzel a mázzal vonjuk be a kisült kekszeket.