Mit főzzünk? - Gyors, egyszerű, ugyanakkor egészséges fogás a böjti napokra

alon.hu

2025.03.05. 04:37

Mit főzzünk? - Húsmentes fogás a böjti napokra.

Itt egy egyszerű, egészséges fogás a böjti napokra.

Rakott karfiol

Rakott karfiol
Rakott karfiol

Hozzávalók:

  • 1 szép fej karfiol
  • 1 tasak gyorsbulgur vagy gyorsrizs
  • 4 dl tejföl
  • 25 dkg sajt
  • 2-3 dkg vaj
  • 3 ek. morzsa
  • tojás 2-3 db
  • só, bors
  • A karfiol és a bulgur/rizs főzővízébe ételízesítő (ha lehet cukor- és adalékanyagmentes legyen) és só
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • póréhagyma

Rakott karfiol elkészítése lépésről-lépésre:

  • A karfiolt daraboljuk fel, forrázzuk le. A vízbe tegyünk sót, pici szódabikarbónát. A karfiolt hagyjuk a vízben kihűlni. Így nem esik szét, enyhén roppanós marad.
  • A tasakos bulgurt/ ill. rizst főzzük meg. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl.
  • Egy hőálló tálat vajjal kenjünk ki, szórjuk bele morzsát.
  • A tojásokat verjük fel.
  • A sajtot reszeljük le.
  • A tejfölt keverjük össze a tojással és reszelt sajttal és fűszerezzük sóval, borssal.
  • Egy hőálló tálba tegyük bele a karfiolrózsákat, a póréhagymakarikákat és a rizst.
  • Öntsük rá a tejfölös-tojásos-sajtos szószt.
  • Kicsit rázogassuk össze, hogy mindenhová kerüljön a szószból.
  • 30-40 perc alatt süssük készre.
  • A tetejére még szórhatunk egy kis reszelt sajtot.
.