Mit főzzünk? Gyors húsmentes receptek és ötletek a böjti napokra
Nagyböjt
alon.hu
2025.03.07. 04:37
Itt a nagyböjt és nincs ötlete mit főzzön? Segítünk! Egészséges, vitamindús és tápláló fogások.
Megkezdődött a húsvét előtti negyvennapos nagyböjt. A hús elhagyásának kedvező hatásai lehetnek, mert az állati eredetű zsírok fogyasztásának visszafogása segíti a koleszterinszint csökkenését, a zöldségek fogyasztása pedig növeli a rostbevitelt, ami szintén egészséges.Ugyanakkor a böjt nem egyenlő az éhezéssel, a böjt önkéntes lemondás valamiről.
Ehhez ajánlunk most egészséges, vitamindús és tápláló fogásokat.
Brokkolikrémleves
Böjti ételek - Brokkolikrémleves
Brokkolikrémleves hozzávalói
1 szép fej brokkoli
2 dl tejszín
2 dl tej
4-5 dkg vaj
só, bors, szerecsendió
3-4 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál liszt
só, bors
A tálaláshoz reszelt sajt (parmezán) vagy levesgyöngy
Elkészítés:
A brokkolit rózsákra szedve, forrázzuk le, majd sós vízben főzzük meg.
A krémleves alapját készítsük el. A tűzhelyen olvasszuk fel a vajat. Tegyük bele a lisztet és kevergetve pirítsuk meg egy kicsit.
Mehet bele a só, bors és a szerecsendió és a fokhagyma. Tegyük félre.
A brokkolit szűrjük le, majd botmixerrel pépesítsük. A főzővízéből is mehet hozzá.
A krémleves alapjához öntsük hozzá.
Lassú tűzön, néhány percig forraljuk össze. Végül öntsük hozzá a tejszínt is.
Sajttal vagy leves gyönggyel tálaljuk
Sajtos cukkinilepény
Sajtos cukkinilepény
Sajtos cukkinilepényhozzávalói
2 db közepes cukkini
2-3 db tojás
15-20 dkg reszelt sajt
1 lilahagyma v. újhagyma
3-4 gerezd fokhagyma
só, fűszerek (kakukkfű, bazsalikom és oregáno)
zsemlemorzsa
sütéshez: olívaolaj
1 p. tejföl – A tejföl elhagyható
Elkészítés:
A cukkiniket hámozzuk meg, reszeljük le, sózzuk és hagyjuk állni fél órát.
A sajtot is reszeljük le, a hagymát vágjuk össze.
Fél óra múltán a cukkini levet ereszt, kinyomjuk belőle. Keverjük össze a cukkinit a reszelt sajttal, hagymákkal, fűszerekkel (sóval itt már óvatosan!) és a felvert tojásokkal. Ha szükséges (általában kell) zsemlemorzsát tehetünk a masszába. Előmelegített sütőben egyben vagy serpenyőben több adagban süsük ki.
Sütőben sütéskor is és serpenyős sütéskor is egy kanál hátával kb. 0,5 -1 cm vastagságúra ellapítjuk.
Serpenyőben finomabb, sütőben pedig gyorsabb a sütése.
Rizzsel vagy friss salátával tálaljuk. Aki szereti, még tejföllel is megbolondíthatja.