Hirdetés

A fogyókúra buktatói - Szenved attól, ha eszik, és attól is, ha nem
pixabay.com

A fogyókúra buktatói - Szenved attól, ha eszik, és attól is, ha nem

alon.hu

2021.03.24. 17:57

Egészségmegőrzési gyorstalpaló.

Hirdetés

Fogyókúra, böjt - Lehetőségek és buktatók

A negyvennapos böjt javában tart. A keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek.

A táplálék kisebb-nagyobb mértékű megvonásának, illetve a táplálkozás enyhébb vagy drasztikusabb mértékű megváltoztatásának az év minden részében vannak veszélyei, legyen szó böjtről, fogyókúráról vagy méregtelenítésről.

A böjti szabályokon az egyház mára enyhített, de a hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól. 

A böjt nem éhezés

A böjt önkéntes lemondás valamiről, de az nem egyenlő az éhezéssel. A hiánytünetek elkerülése érdekében fontos odafigyelni a fehérje és a vas pótlására.

A hús elhagyását másfajta állati eredetű ételekkel, túróval, sajttal, tojással lehet pótolni. Aki ezeket is kiiktatja, és egyfajta vegán étrendre tér át, az hüvelyes zöldségekkel, például babbal, csicseriborsóval, olajos magvakkal pótolhatja a szervezetnek szükséges mennyiségű fehérjét.

Emellett fontos odafigyelni a vas pótlására is, amely megtalálható például a céklában, az élesztőben, a magvakban (szezámmag, tökmag, mogyoró) a tojássárgájában, a spenótban, sóskában, de még az édesburgonya is segíti a vörösvérsejt-képződést.

A 14 éven aluliaknak, időseknek, várandósoknak, szoptatós kismamáknak, krónikus betegeknek ellenben nem ajánlott a böjt.

A böjtnél, de a vallástól független tisztítókúráknál is fontos a fokozatosság elve. A szervezetnek az azonnali megvonás nem tesz jót, ezért ajánlott fokozatosan - az adagok csökkentésével, és előbb a zsírosabb, egészségtelenebb ételekről való lemondással kell elkezdeni az ilyen kúrákat.

Fogyókúra

Az első és legfontosabb, változtasson étkezési szokásain!

A fogyókúrához elsősorban nem módszerekre van szükség, sokkal inkább önfegyelemre, akaraterőre, életmódkultúrára, megváltozott tudatállapotra.

Az elhízott ember szenved attól, ha eszik, és attól is, ha nem eszik. Ördögi kör.

A fogyókúra sikere nem a módszeren múlik, sokkal inkább azon, hogy sikerül-e betartani.

A könnyen, gyorsan, hatékonyan sikert ígérő bogyók, tréningek árán csak az álmainkat vásároljuk meg, a kilók rendszerint maradnak. A kampányszerű "sikerdiéták" tudományosan megalapozatlanok, a súlycsökkenés valódi sikerének titka: napi 1200-1500 kalóriabevitel hosszú távon.

.