Karácsonyi édességek - Három különleges és finom sütirecept az ünnepekre, amit még sütni sem kell
Karácsony
alon.hu
2020.12.20. 17:57
Isteni, sütés nélküli, gyümölcsös túrótorta
Elkészítése lépésről, lépésre
Isteni sütés nélküli gyümölcsös túrótorta
A sütés nélküli, gyümölcsös túrótorta hozzávalói: A tészta hozzávalói: Csak ezt kell sütni. Készíthetjük 1 csomag Zabkekszből is az alapot és akkor valóban sütést sem igényel.
125 g liszt
75 g vaj
30 g porcukor
1 tojássárgája
1 késhegyni só
Sütés nélküli tésztalap zabkekszből: Egy csomag Zabkeksz összetörve, szinten kiváló tortaalap. 1 cs. Zabkeksz + 10 dkg vaj. Az aprítóban daráljuk le a kekszet, tegyük hozzá a puha vajat és ezt nyomkodjuk a tortaforma aljára. 1 órára tegyük be a hűtőbe, hogy megszilárduljon.
A túrós töltelék hozzávalói:
50 dkg túró
1-2 citromhéj (kandírozott narancs vagy citrom - ez nem szükséges)
10 dkg édesítőszer vagy cukor
2-3 pohár natúr joghurt
2-3 zselatinfix
vanillin cukor vagy aroma
A gyümölcspuding hozzávalói a torta tetejére:
1 cs. vaníliás pudingpor
1 cs. vanillincukor
fél citrom héja és leve
200 g málna/málna/áfonya vagy egyéb apró szemű gyümölcs (fagyasztott is lehet)
10 dkg cukor
400 ml víz (a pudingporhoz, a tej helyett)
A gyümölcsös túrótorta elkészítése:
1. Készítsük el az omlós tésztaalapot
A hozzávalókat gyúrjuk össze.
Tegyük kapcsos tortaformában
Kb. 10 perc alatt süssük készre. Erre - vagy a a hűtőben lehűtott Zabkekszes alapra - kerül a túrós töltelék.
2. Túrós rész elkészítése:
Túrót kicsit törjük át, tegyük bele a cukor felét, a citrom levét és a citromhéjat.
A natúr joghurtokat öntsük egy mixerpohárba, hogy botmixerrel össze lehessen keverni, tegyük bele a cukor másik felét.
Ezutén tegyük bele a zselatin fixeket a joghurtba. Először keverjük csomómentesre, majd ezután mixerrel. (kb. 3-5 perc, esetleg egy picit pihentessük, hamarosan besűrűsödik). De annyira még nem sűrű, mint másnap amikor már kész. Öntsünk hozzá a túróhoz, kézi habverővel, vagy villával keverjük össze az egész masszát és öntsük az omlós tésztára vagy a kekszmorzsás vagy zabfalatos tortalapra.)
Érdemes fogyasztás előtt egy nappal korábban elkészíteni, hogy egy kicsit szilárduljon.
A gyümölcspuding néhány óra pihentetés után kerüljön csak a tetetjére.
3. Igazi gyümölcspuding a tetejére
Egy edénybe öntsük bele az epret/málnát (vagy egyéb apró szemű gyümölcsöt), adjuk hozzá a citrom levét, 1 cs. vanillincukrot, öntsük fel 300 ml vízzel, és tegyük fel főni. 100 ml vízben keverjük el a pudingport és a cukrot és öntsük hozzá a forrásban levő gyümölcsös keverékhez.
Állandó kevergetés mellett főzzük, amíg be nem sűrűsödik.