Új nevet kapott a Szent István Egyetem

MTI

2020.12.15. 15:02

Emellett bentlakásos iskolát hoznak létre svájci és angol minták alapján Budapesten, de más változtatásokat is elfogadott az Országgyűlés.

Alapítványi fenntartású lesz a veszprémi Pannon Egyetem

Az Országgyűlés 132 igen, 55 nem és 7 tartózkodó szavazattal elfogadta a Pannon Egyetemért Alapítványról és az alapítványnak, illetve az egyetemnek történő vagyonjuttatásról szóló előterjesztést a kormány javaslatára.

A jogszabály szerint 2021. szeptember 1-jétől a kormány által létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvány gyakorolja a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem alapítói és fenntartói jogait, biztosítja a működési feltételeket és az intézményfejlesztési célok megvalósítását, valamint végzi a vagyonkezelést.

A törvény szerint a jelenleg költségvetési szervi formában működő egyetem vagyonkezelésében lévő ingó és ingatlan-vagyonelemek a fenntartóváltást követően, ingyenesen a magánegyetemként tovább működő intézmény tulajdonába kerülnek. Az alapítvány kuratóriumának elnökét és tagjait az innovációért és technológiáért felelős miniszter jelöli ki.

Új nevet kap és alapítványi fenntartású lesz a Szent István Egyetem    

Az Országgyűlés 132 igen, 60 nem és 1 tartózkodó szavazattal elfogadta azt a kormányzati előterjesztést, amely szerint a 2014-ben létrehozott Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 2021. február 1-jétől beolvad a Szent István Egyetembe, új nevén Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetembe.

A kormány szándékai szerint az agrár felsőoktatás jelentős részét magában foglaló egyetem és az agrár szakpolitika legfontosabb kutatási platformjának egyesülésével még jobban kihasználhatóvá válnak az agrárágazatban rejlő lehetőségek.

A képviselők 133 igen, 60 nem és 1 tartózkodó szavazattal jóváhagyták az innovációért és technológiáért felelős miniszter azon törvényjavaslatát is, amelynek értelmében 2021. február 1-jétől Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem néven, a kormány által létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvány fenntartásában működik tovább a gödöllői székhelyű Szent István Egyetem, amelybe idén augusztusban integrálták az Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi Károly Róbert kampuszát, a Pannon Egyetem Georgikon Karát, valamint a Kaposvári Egyetemet.

A jogszabály szerint az alapítvány feladata a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem alapítói, fenntartói jogainak gyakorlása, működési feltételei, intézményfejlesztési céljai megvalósításának biztosítása, amelynek érdekében az alapító által rendelt, valamint az alapítványhoz csatlakozók által nyújtott vagyont kezeli.

Az alapítvány kuratóriumi elnökét és tagjait az innovációért és technológiáért felelős miniszter jelöli ki, a kuratóriumába egy tagot az agrárminiszter delegál. A jogszabály külön rendelkezik az egyetem génmegőrzési tevékenységéről.

Új, nemzetközi érettségi bizonyítványt nyújtó, középfokú iskola és kollégium kezdheti meg működését Budapesten, az egykori OPNI Hűvösvölgyi úti épületében - döntött kedden az Országgyűlés.

Új, nemzetközi érettségit adó középfokú iskola és kollégium működhet Budapesten

A jövőben egy új, nemzetközi érettségi bizonyítványt nyújtó, középfokú nevelési-oktatási intézmény és kollégium kezdheti meg működését Budapesten, az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) Hűvösvölgyi úti épületében. A Közép-európai Oktatási Alapítványról és az alapítványnak történő vagyonjuttatásról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés 134 igen, 38 nem és 23 tartózkodó szavazattal fogadta el.

Magyar Levente, az előterjesztő Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a javaslat vitájában azt mondta: Közép-Európa és a tágabb régió legszínvonalasabb, angolul és a régió országainak nyelvein oktató, 4+1 évfolyamos, bentlakásos iskolát hoznak létre svájci és angol minták alapján.

Az intézmény tandíjat szed majd, de szociális és egyéb méltányolható okból tandíjmentességet vagy -mérséklést adhat a tanulóknak. Az iskola ösztöndíjprogramokat is működtethet.

Az elfogadott jogszabály ingyenesen az alapítvány vagyonkezelésébe adja a főváros II. kerületében lévő, a Hűvösvölgyi út 116. szám alatti épületet, amely egykor az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetnek adott otthont.

.