Hirdetés

Kinőttük a Földet?

2014.11.24. 17:55

A rovarokból készült liszt jelenthet megoldást.

Hirdetés

A Föld lakossága egyre növekszik, a használható földterületért pedig hatalmas harcokat folytatnak. Egyre növekszik a termőföld iránti igény, melyen jelenleg egyszerre osztoznak állati takarmányt, emberi élelmiszert termelők és bioüzemanyag-gyártók – írja az origo.hu.

Kinőttük a Földet?

A lap beszámolója szerint, az ENSZ alá tartozó Élelmiszer és Mezőgazdasági szervezet (FAO – Food and Agriculture Organisation) már 2003 óta foglalkozik a rovarok emberi és állati fogyasztásra való felhasználásával. Legfrissebb kutatásaik szerint a tücskök, lárvák és ízeltlábúak jelenthetik a takarmányozási probléma megoldását, mivel gyors szaporodásúak, hidegvérűek és könnyen tenyészthetők biológiai alapú hulladékon, hasznosítási lehetőségeik ezért számos növényt kiválthatnak, és rengeteg termőterületet felszabadíthatnak.

Kinőttük a Földet?

A rovarliszttel elsősorban a sertéseket etetnék, mivel „azok, ha éhesek, mindent megesznek” – véli egy agrármérnök.

A rovarok már csak azért is lennének megfelelő kiegészítők, mert nyersfehérje-tartalmuk igen magas (42-63 százalék), míg a zsírtartalmuk 36 százalék. Ez azért fontos, mert a tipikusan GMO szójára és hallisztre épülő takarmányok összetétele megváltoztatható lenne, vagyis az emberi fogyasztásra szánt állatok eledelét nem génkezelt forrásból vett fehérjével gyártanák, sőt, a tengerek élővilágát sem fenyegetné a túlhalászás.

Minden pozitívuma ellenére a rovarliszt mégsem tartalmaz a felnőtt állatok takarmányozásához minden szükséges hozzávalót (pl.: kalciumot vagy lizint), így elengedhetetlen, hogy nem természetes anyagok is bekerüljenek az állatok, s közvetett úton az emberek szervezetébe.

Kinőttük a Földet?

Az ötlet mindenesetre megfontolandó, hiszen számos ázsiai országban már évezredek óta ismert a rovarfogyasztás kultúrája. A szakértő szerint minden csak szokás kérdése.

Az eredeti cikk itt olvasható.