Hirdetés

Így tartsuk és etessük házikedvenceinket

2015.06.07. 15:36

Néhány szempont a felelős állattartáshoz, amelyek látszólag alapvetések, mégis sokan nincsenek tisztában velük.

Hirdetés

Hajlamosak vagyunk felülni az aktuális divathóbortoknak – mondja Varjú Gábor, a szombathelyi állatkórház állatorvosa, amikor arról kérdezzük, tapasztalatai szerint milyen tipikus hibákat követünk el mi, gazdik, vagy leendő gazdik.

Mindenek előtt fontos, hogy olyan állatot válasszunk, amelyet az igényeit kielégítő körülmények között tudunk tartani – tanácsolja a szakember. – Sokszor már a fajtaválasztás sem megfelelő. Egy példa a sok közül: dominánsabb kutyát csak olyan ember tartson, aki tud is neki parancsolni.

Arra sem árt gondolni, hogy egy kölyökkutya pici, minimális a mozgásigénye, de ha negyven kilós, nagy mozgásigényű felnőtt állattá fejlődik, akkor nem fogja jól érezni magát egy lakótelepi lakásban, adott esetben egész nap egyedül.

Ha kölyökkutyát vásárolunk, azzal a tudattal tegyük, hogy legalább tíz évig az életünk része lesz az állat.

A kutya az ember legjobb (állat)barátja, ami nem azt jelenti, hogy túl kell szeretni, ajnározni kell kedvencünket, mert könnyen eshetünk abba a csapdába, hogy a kutya válik falkavezérré, és azt vesszük észre, hogy a korábbi édes kölyökből egy minket terrorizáló „fenevadot” neveltünk.

És itt van az állateledel kérdése. Röviden összefoglalva a lényeget: annak pénznek, amit egy olcsóbb eledelen megspórolunk, a többszörösét költhetjük el állatorvosra.

Ezt Rainer Zsolt, a Rainer Takarmányüzlet vezetője mondja el lapunknak, érzékeltetve, hogy korántsem mindegy, milyen állateledelt vásárolunk kedvencünknek.

Alapszabály, hogy az olcsó állateledel általában gyenge minőségű. A gyenge minőség pedig számos egészségügyi probléma forrása lehet. Sokan nem is gondolják, hogy az állat testszagát, kellemetlen szájszagát, sok és túlságosan bűzös székletét, sőt, emésztési problémákat is okozhat a rosszul megválasztott étel.

Ezzel szemben ha megfelelő a táplálék, akkor állatunk fitt, fogai lepedék nélküliek, egészségesek, szőre selymes, fényes.

Rainer Zsoltnak vannak fenntartásai a multiknál kapható alsó áras termékekkel kapcsolatban. Általánosságban elmondható, hogy ezek olcsók, de gyenge beltartalmúak. Sok visszajelzés alapján úgy tűnik, hogy a kutyák nem szívesen fogyasztják őket. A szakkereskedésekben az állatok fajtáját, korát, méretét, egészségügyi problémáját szem előtt tartva adnak szakszerű tanácsokat a gazdiknak.

A korrekt kereskedő nem csak tápot ajánl, hanem megtanítja etetni is a gazdát. Így elkerülhető például az, hogy az állat finnyássá váljon. „Ez már szinte mindennapos jelenség" – fogalmaz Rainer Zsolt. Helytelen etetési technika, hogy kedvencünk annyit eszik, amennyit akar. Helyes napi adag megválasztásával nem kell szembesülnünk az említett problémával. Egy jobb minőségű eledel választásával - ami nem törvényszerű, hogy megemeli a napi takarmány költséget - megelőzhető az egészségi problémák jelentős része.

(A cikk eredetileg az Alon Café 2015. áprilisi számában jelent meg.)