Hirdetés

Állatkínzás ügyében nyomoznak Pókaszepetken

2010.02.08. 12:44

A feltételezések szerint a Zala megyei állattartó telepen több mint száz állat hetek óta nem kapott enni, csontsoványra lefogytak, és 50-60 centiméteres trágyában tapostak.

Hirdetés

Nyomozást rendelt el a Zalaegerszegi Városi Ügyészség egy pókaszepetki szarvasmarha telepen feltételezett állatkínzással kapcsolatos feljelentés miatt; a település jegyzője azonban a hatósági vizsgálatok alapján nem látta indokoltnak, hogy eljárást folytasson - tudta meg hétfőn az MTI.

Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: a Zalaegerszegi Városi Ügyészség az állatkínzás gyanúja miatt érkezett feljelentés miatt rendelt el nyomozást. A feltételezések szerint a pókaszepetki állattartó telepen több mint száz állat hetek óta nem kapott enni, csontsoványra lefogytak, és 50-60 centiméteres trágyában tapostak.

Az ügyészség elrendelése alapján a zalaegerszegi rendőrkapitányság folytat nyomozást.


Srágli Miklós körjegyző az MTI megkeresésére ugyanakkor arról számolt be, hogy állatvédők bejelentése nyomán a hatóságok bevonásával ő is vizsgálódni kezdett, de nem találtak olyan körülményeket, amelyek eljárást indokoltak volna.

Az állatvédők január végén tettek bejelentést a körjegyzőségen. A hivatal megkereste az illetékes hatósági állatorvost, és a telep jelenlegi vezetőjét, de mindketten úgy nyilatkoztak, hogy rendben van a telep működése. Ezt követően az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, valamint az állategészségügyi állomás szakemberei jártak a helyszínen, de ők sem találtak kifogásolnivalót.

A körjegyző hozzátette: a jelenleg 160 állatot tartó szarvasmarhatelepen valóban volt három-négy beteg állat, ezeket elkülönítve tartották. A telep és az állatok nem nevezhetők gondozatlannak, bár tény, hogy nem ideálisak a körülmények - fűzte hozzá.

Az állattartó telep felszámolás alatt áll. A körjegyző úgy vélekedett, hogy a néhány legyengült állatról készült, általa is ismert fényképek alapján feltételezhették egyesek az állatkínzást, de miután a hatóságok egyöntetűen nem találtak szabálytalanságot, a körjegyzőség nem folytat további eljárást.
 

.