Hirdetés

Mikor ivartalaníttassuk a kutyákat?

2016.05.02. 13:29

Azt tudta, hogy az ivartalanított kandúrok nem csavarognak el?

Hirdetés

Szuka kutyáknál még az első tüzelés előtt ajánlott az ivartalanítás, de általánosságban 6 hónapos kor után javasolt.

Mikor ivartalaníttassuk a kutyákat és a macskákat?

Kanoknál és kandúroknál 7-11 hónapos kor körül érdemes elvégeztetni a műtétet, így az állatunk kevésbé lesz agresszív, domináns viselkedésű, a kandúrok nem csavarognak annyira és nem jelölgetnek.

Nagyon érdekes adat, hogy az ivartalanított kandúrok átlagéletkora (9-10 év) messze hosszabb, mint a nem ivartalanított társaiké (5-6 év). Nem verekszenek, nem csavarognak, nem üti el őket az autó, nem szedik össze társaiktól a fertőző betegségeket.

Az ivartalanítás, a felesleges macskaszaporulat megelőzésére nyomatékosan ajánlott a lakásban tartott cicáknál, mert az ivarzás tünetei - főleg a nőstények esetében - nagyon kellemetlenek lehetnek.

Nem igaz az a gyakran hallott tévhit, hogy egyszer szülnie kell az állatnak, ezzel szemben a műtét megelőzi, vagy nagyon csökkenti az időskori „nőgyógyászati” problémákat (gennyes méhgyulladás, emlődaganat).

A legújabb kutatási eredmények szerint az ivartanítással kisebb az esélye a későbbi emlődaganat kialakulásának. Egyenes összefüggést találtak a tüzelések száma és az emlődaganat kialakulásának százalékos aránya között.

Korábbi írásaink kutya-, macskatartással kapcsolatban itt olvashatók:

Név: Szombathelyi Állatkórház
Cím: 9700 Szombathely, Bartók Béla krt. 9/b
Telefon: 06/94/310-034
E-mail: allatkorhaz@upcmail.hu
Web: allatorvos-szombathely.hu
Facebook: facebook.com/szhelyiallatkorhaz

 

.