Kávéházi élet a századforduló Szombathelyén

2014.10.28. 15:11

Tudták, hogy egy csésze fekete 30 fillérbe került a kilencszázas évek elején? Esetleg azt, hogy a nők külön kávéztak? További érdekességeket is összegyűjtöttünk arról, hogyan kávéztak régen a szombathelyiek.

A dualizmus kori kávéházak varázslatos atmoszférával bírtak. Képzeljük el a fényűző berendezést: a mahagónifa szekrényeket, a kristálycsillárokat, a plüssfoteleket. A márványdíszítések és stukkók övezte luxushelyiségekben néha jégtartály és szökőkút is helyet kapott.

A kor modern képviselői voltak ezek a szórakozóhelyek, ahol a városi értelmiség - vagy ahogy az akkori lapokban fogalmaztak: a város intelligenciája - folytatott mindennapi eszmecserét. A diskurzusok mellett esténként elsőrangú zenekar alapozta meg a hangulatot.

„Kevés vidéki város vetélkedhet Szombathelylyel a szállók és kávéházak kényelmes és elegáns berendezésének dolgában. Egymás után nyílnak meg a különféle entablissement-ok, melyek csin és izlés dolgában egymást túlszárnyalni iparkodnak” – írta a Vasvármegye 1894-ben.

Kávéházi élet a századforduló Szombathelyén

A szombathelyi kávéházakban sem mellőzték a fényűzést: a Palace-kávéház egyetlen kávéfőző masinájának akkora értéke volt, mint amennyiért akkoriban egy egész kávéházat árvereztek el a fővárosban.

Kiemelés a szövegből: „Gárdos Zsigmond igazi nyugati érzékkel és ízléssel rendezte be az Elitet, amelynél modernebb kávéházat a világvárosokban sem láthatni.”

A szombathelyi kávéházak híre a megyehatáron túlra is eljutott. A tulajdonosok célja az volt, hogy kellemes környezetet teremtsenek a hétköznapi történésekről, az aktuálpolitikáról és a kultúráról beszélgetőknek. A kitűnő italok mellett a kávéházak alapkellékei voltak a többnyelvű újságok is. A Sabaria-kávéházban a vendégek kényelme érdekében külön egy világos, elegánsan bútorozott ún. női termet alakítottak ki, nők és családok számára.

A művészi miliő idővel füstmentes övezetbe váltott: a Sabaria-kávéház tulajdonosa például olyan „ventilácziót” állított föl, ami „a kávéházi füstöt pár percz alatt kiviszi s helyébe jó levegőt hozza be.” Az 1901-ben írt cikk szerint a tulajdonos fontosnak tartotta, hogy a levegő tiszta és egészséges legyen.

Kávéházi élet a századforduló Szombathelyén

Ezek a helyiségek egyben igazi nappali és éjszakai szórakozóhelyek is voltak. Egy 1922–ben kiadott zárórarendelet rögzíti, hogy csak a Herczeg-, a Kovács- és az Elite-kávéházak tarthattak nyitva éjjel kettőig, egy óráig a Sabaria-, a Millerker-, a Hungária- és a Kioszk vendéglő. A kávémérést már este tíz órakor abba kellett hagyniuk a pincéreknek.

A kiszolgálás gondos és pontos volt, nívón felüli – olvasni több tudósításban. Az árakat általában a polgárság anyagi viszonyaihoz szabták. A Keglovits-kávéház fekete kávéja, reggeli és uzsonnakávéja 30, reggelije (kávé, vaj, dzsem) 40, rumos teája 50, míg egy pohár tej 24 fillérbe került.

(A kutatásban nyújtott segítségéért köszönetet mondunk Szalainé Bodor Editnek, a Berzsenyi Dániel Könyvtár helyismereti könyvtárosának.)

Kávé habbal

* Úgy élvezhetjük a kávé teljes zamatát, ha a fogyasztása előtt a mellé kapott vízzel kiöblítjük a szánkat.

* Nem mindegy, hogy a kávékat milyen tengerszint feletti magasságban termesztik. Az ínyencek kedvencét, a zamatos arabica kávékat 1300-1500 méteren szüretelik.

* Figyeljünk az eredetvédelemre! Több csomagoláson feltüntetik az IGP, PGI kifejezéseket, amelyek az oltalom alatt álló földrajzi jelölésű helyekre vonatkoznak.

* A világ legdrágább kávéi közé tartoznak: Jamaica Blue Mountain, Hawaii Kona és az indonéz Kopi Luwak, vagy más néven civetkávé.

* A kávékészítés egyik legfontosabb mozzanata a pörkölés. Létezik világos, középbarna, sötétbarna és mély sötétbarna pörkölés is. A kávébab túlpörkölését spanyol pörkölési szintnek nevezik.

* A kávéban található antioxidánsok hozzájárulnak egyebek között a cukorbetegség és a májbetegség kockázatának csökkentéséhez.

* Érdemes az espresso kávét gyorsan fogyasztani, mert íze hamar elillan. Az olasz espresso szó jelentése: gyors, sürgős.

* A kávéfőzéshez megfelelő minőségű víz szükséges. Annak keménysége, lúgossága, pH-értéke befolyásolhatja a kávé ízét.

(Az írás eredetileg az Alon Café 2014. augusztusi számában jelent meg.)

.