Hirdetés

Fényszobor is lesz majd a bécsi Südtiroler Platzon

2016.05.29. 08:57

Megszépül a "mérsékelten vonzó" közterület.

Hirdetés

Mivel ez az első közterület, amellyel a pályaudvarról kilépő turista találkozik, 2017-ig átalakítják és megszépítik a bécsi Südtiroler Platzot. A tervezésbe a környékbelieket is bevonták, és bizottság felügyeli, hogy maradéktalanul érvényesüljenek a szempontjaik.

Ilyen most. Fotó: wienbild.wordpress.com


Egyszerre hívogat majd egy kis üldögélésre és bonyolít le nagy átmenőforgalmat a bécsi Südtiroler Platz, amely éppen az osztrák főváros új főpályaudvarával, a Hauptbahnhoffal szemben található. A környékbeliek szerint is csak mérsékelten vonzó közterület 2017-ig bruttó 2,2 millió euróból kap új arculatot.

Látványterv. Forrás: wien.at


A tervezésbe a lakosságot is bevonták, akik 2013 őszén oszthatták meg elképzeléseiket a tér jövőjéről az illetékesekkel. Az ötleteket és elvárásokat – rövid, közvetlen átkelési lehetőségek a téren, biztonság, zöldterület, lehetőség az üldögélésre és találkozásra – néhány kulcsfontosságú szempontban összegezték, amelyeket a meghívásos tervpályázat során is szem előtt tartottak. Ráadásul a pályázatok elbírálásakor az építészek, tájépítészek és művészek mellett egy környékbeli lakos is tagja volt a zsűrinek.

Látványterv. Forrás: wien.at


Az osztrák, német, belga és holland résztvevők közül 2014 áprilisában végül a zwoPK Landschaftsagentur és a berlini művész, Michael Sailstorfer terveit választották ki, akik zöld szigeteket, pihenő- és játszóhelyet, ivókutat, a metró szellőzője fölé pedig fényszobrokat javasoltak. Ráadásul egy hiányzó járdaszakasz megépítésével valamint a kerékpárutak építészeti elkülönítésével javítják a téren a bicilisek és gyalogosok közlekedési lehetőségeit.

 Maria Vassilakou polgármester-helyettes és a 4. kerület elöljárója, Leo Plasch látható a felújítási munkák kezdetekor. Fotó: Christian Fürthner / PID


Az építési munkákat több fázisban hajtják végre, a vízvezetékek cseréjével már végeztek is a területen. A megvalósítást egy környékbeli lakókból, a kerületi pártok valamint a helyi intézmények képviselőiből álló csoport felügyeli, hogy maradéktalanul érvényesüljenek a környékbeliek igényei alapján megfogalmazott szempontok.

Forrás: Eurokomm

.