Herczeg pincészet – ismét a legjobb uhudlerek közé választva

2015.07.01. 14:09

Az idén már harmadszor sikerült a Herczeg családnak.

Már ahhoz is nagyon magas minőségi követelményeknek kell megfelelni, hogy az egyszeri keleti határmenti osztrák borász egyáltalán az Uhudler Egyesület logóját használhassa. Ezeket a borokat is osztályozzák, és a legjobbak közé kerülni nem egyszerű. A pinkakertesi (Gaas) Herczeg családnak ez idén már harmadszor sikerült.

Herczeg pincészet – ismét a legjobb uhudlerek közé választva

Ausztriában bizony nagyon értenek ahhoz, hogy akár szükségből is – valóban – erényt kovácsoljanak. A 19. század végi nagy filoxéravész (szőlőtetű) után a szőlőskertek megmentésére Amerikából betelepített, rendkívül ellenálló, ám hosszú ideig lesajnált, aztán pedig mindenféle rémtörténetekkel körbeszőtt direkt termő szőlőfajtákból készült bort a sógorok mára Dél-Burgenland egyik legmarkánsabb kult-termékévé tették. Annál indokoltabb, hogy féltve őrizzék az összesen mintegy alig 70 hektáron termelt, a nyelven lágyan olvadó nevekre – mint Ripatella, Elvira, Concord, vagy Delaware – keresztelt fajtákból erjesztett nedűt.

Herczegék is fokozottan ügyelnek a minőségre, amit idén már harmadszor jutalmazott a Vinaria Bormagazin azzal, hogy borukat a 2014. év 19 legjobb Uhudlere közé választották, s így jogot nyertek arra, hogy “A legjobbak egyike” címet viselhessék. A hosszabb ideig a cefrén hagyott, már-már a mi sillerünkre emlékeztető színű bor erőteljes erdei bogyós ízeket hordoz, üde, friss ital, lecsengésében az erdei szamócát idéző ízjegyekkel.

Különösen jól esik a nyári melegben, akár az otthoni kertünk árnyékában, akár barátokkal egy erdei tisztáson, akár Herczegék szőlőhegyi hegyi borozójának teraszán – tisztán vagy fröccsként – ízlelgetni. Ez utóbbira legközelebb július 3-tól 12-ig lesz lehetőségünk, ahol természetesen nemcsak Uhudlert, de kiváló olaszrizlinget, zweigeltet, vagy a régióra legjellemzőbb, és magát a vasban és egyébi ásványi anyagokban gazdag, napsütötte dűlőkben tökéletesen otthon érző kékfrankost is kóstolhatunk.

 

A család generációk óta borászkodik a Gaas (Pinkakertes) melletti szőlőhegyen, ahol a borászatról szóló első írásos emlékek a 15. századból származnak. A minőségi borászati munkát a jelenlegi borosgazda, Ronald Herczeg édesapja alapozta meg. 
 

Ronald egészen fiatalon beleszeretett a szőlőbe, kiskamaszként készítette első borát. Kezdettől fogva minőségi borok születnek a keze alatt az 5 hektárra növelt birtokon, és a hagyományok ápolása mellett nem idegen tőle a modern borászat, az izgalmas útkeresés sem.

Feleségével, Melanieval pár éve határozták el, hogy intézményesítik a vendéglátás iránti szenvedélyüket – ekkor alapították a kis hegyi borozót, vagy ahogy a határ túlsó oldalán mondják, Buschenschankot. Ahova, bizony izgalmas ötleteik mellé szívüket-lelküket is belecsempészték, hogy a vendég a lehető legjobban érezze magát. 

Örömmel és szeretettel várnak minden kedves vendéget – akár egy kiadós házi finomságokból álló kóstolóra, akár egy (két, három...) pohár kiváló minőségű borra. Bíznak benne, hogy leendő vendégeikből is törzsvendégek lesznek, akik nemcsak szeretik a bort, de értenek is ehhez a nemes italhoz. A buschenschankban természetesen lehetőség van termelői áron is megvásárolni a hegy levét.

A buschenschankok jellemzően időszakosan, Dél-Burgenlandban általában évente 3-5 alkalommal vannak nyitva. Herczegék idén még 7 alkalommal várják majd vendégeiket:

 

július 3 – 12.

augusztus 21 – 30.

október 9 – 11. és 16 – 18.

november  5 – 8. és 11 – 15. valamint

december 4 – 8.


További információ:


+36 20 456 6978 http://www.weinherczeg.com

 

Keresse Herczegéket a facebookon is:

https://www.facebook.com/pages/Wein-Herczeg

.